Szabóné Kedves Ágnes

2018.09.25. 15:30

Betekintést nyert az arab hétköznapokba

Jordánia egyik legrangosabb felsőoktatási intézményében, a Német-Jordán Egyetemen dolgozott egy akadémiai éven át. Feladata a gazdasági szaknyelv oktatásának megszervezése és irányítása volt. Szabóné Kedves Ágnes kihívásokkal teli, mégis varázslatos időszakot élt át ebben az országban.

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött fotó

Tapasztalatairól tegnap az atomváros polgármesteri hivatalában, a Paksi Harmadik Kor Egyeteme őszi szemeszterén tartott élménybeszámolót. A német nyelvtanár, a PTE KPVK Kultúra- és Társadalomtudományi Intézetének munkatársa beszélt egyebek mellett a kulturális sokkról, a beilleszkedés nehézségeiről, az ösztönző erővel rendelkező, nemzetközi csapatban végzett érdekes munkáról. Mint mondta, a zajos, nyüzsgő és teljesen nyugati hangulatot árasztó főváros, Amman helyett egy kisvárost, a mozaikjairól híres Madabát választotta lakóhelyként, ahol lehetősége volt betekinteni az igazi arab hétköznapokba is. Jordánia a forrongó Közel-Keleten még mindig biztonságos ország, a turistákat szeretik és segítik, no meg azért ha tehetik, egy kicsit be is csapják. Országos tüntetések és zavargások csak egyszer zavarták meg egy hétre az életet, amikor a gáz- és üzemanyagárak emelkedése miatt több nagyvárosban fegyveres összecsapásokra került sor. Ekkor és a pénteki közös imák után nem volt ajánlatos az utcákon tartózkodni, egyébként biztonságban érezhette magát az ember.

Szabóné Kedves Ágnes szót ejtett az ország történelméről, kultúrájáról és ötcsillagos látnivalóiról is, hiszen Jordánia, ez az ősi beduin hagyományokra visszatekintő, viszonylag fiatal állam lenyűgöző természeti kincseivel, barátságos lakóival elbűvöli az embert.

Közben feltárult a közönség előtt a kirívó ellentétek világa is: az ország ragaszkodik ősi hagyományaihoz, ugyanakkor nyitni is kíván a modern nyugat felé. Gazdag paloták és menekülttáborok, tevék és luxus terepjárók, írástudatlanság és méregdrága magánegyetemek, az iszlám és a keresztény vallás együttélése. Avagy Amman, a főváros teremtő zűrzavara és a sivatag magánya; elfátyolozott asszonyok és egyenjogúságért küzdő nők, sharia és nyugati jogrendszer, barátságos mosoly és kővel dobálás; szinte tragikus mértékű vízhiány és pazarlás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában