Kettesfogat

2018.09.14. 14:00

Férfiasnak ítélt sportban eredményes Domsa Dalma

Több mint tíz éve versenyzik fogathajtóként Domsa Dalma. A gerjeni fiatal nő édesapja mellett szerette meg a lovas sportot, és ér el évről évre jobb eredményeket.

Hanol Erzsébet

Fotó: Beküldött fotó

Férfias közegben állja meg a helyét Domsa Dalma. A fiatal nő édesapja révén húsz éve került kapcsolatba a fogathajtással, és tizenegy éve maga is versenyzik, évről évre egyre jobb eredményekkel. Kettesfogat-hajtóként legutóbb az izsáki országos bajnokságon végzett a pontszerző hatodik helyen, ahol csapatban is próbára tette magát, és Hartmann Zsolttal a negyedik helyet szerezte meg. Szintén az idei évad kiemelkedő eseményei közé tartozik egy balatonlellei verseny, amelyen díjhajtásban a negyedik, maratonhajtásban a tizedik, akadályhajtásban a második, míg összetettben az ötödik helyet szerezte meg. Az év elején két nemzetközi versenyen is indult, ahol még nem sikerült hozni a várt eredményeket, de versenyről versenyre javult, így a horvátországi Pleternicában rendezett nemzetközi megmérettetésen sikerült díjhajtásban a hatodik, maratonhajtásban pedig a harmadik helyen végeznie.

Dalma elmondta, hogy a fogathajtás nem éppen női sport. Az egyesfogat-hajtók között több a hölgy, de a kettesfogatok kategóriájában, azon a szinten, amelyen ő versenyez, rajta kívül csak egy nő van. Mint mondta, van közöttük rivalizálás, amit egyáltalán nem bán, ráadásul ezzel ösztönzik is egymást a jobb eredmény elérésére. A tapasztalat az, hogy a mögöttük végző férfiak általában nehezen viselik, ha egy nő előzi meg őket. Sokan meg is lepődnek annak hallatán, hogy milyen férfiasnak gondolt sportot űz, amihez valóban nagy szükség van a fizikai erőre.

– Ebben nőttem fel, és az utóbbi öt-hat évben csak erről szól az életem – mondta Dalma, aki előbb fogathajtó édesapja mellett volt segédhajtó, majd váltottak, és most már az apa az, aki a díjhajtás és az akadályhajtás során a lánya mögött ül. A maratonhajtásban Kovács Imre edző a segédhajtója. – Nyolc éve dolgozunk együtt. Ő az, aki hozzásegített az eredményeimhez – hangsúlyozta a fiatal nő. Hozzátette, hogy a család szintén nagy szerepet vállal magára. Kísérik a versenyekre, buzdítják, támogatják. Dalma elmondta, hogy a versenyhétvége előtt általában már kedden vagy szerdán a helyszínen kell lenni, ahonnan általában csak vasárnap este érnek haza, és a lovakkal persze mindennap foglalkozni kell. Három lipicai kancájuk van, közülük Dalma a két idősebb lóval versenyez, a harmadik pedig hamarosan debütál a gerjeni fogathajtó versenyen. A lovaknak a hét hat napján van edzés, és az erőnléti tréning mellett az egyes versenyszámokat külön is gyakorolják. A jó eredményekhez azonban teljes összhangra van szükség, és a technikának is rendben kell lennie – tette hozzá a fogathajtó.

Dalmának teljes szabadidejét kitölti a lovakkal való foglalkozás, a fogathajtás, emellett pedig a családi gazdaságban dolgozik, hiszen a végzettsége gazdasági agrármérnök, növényvédő szakmérnök. Mint mondta, célok nélkül nem érdemes semmit sem csinálni, és fogathajtásban egy Európa-, vagy világbajnoki szereplést tűzött ki maga elé. Erre minden esély megvan, ugyanis a nemzetközi bírók visszajelzései alapján sok lehetőség van a lovakban, Dalma pedig elszántan dolgozik a folyamatos fejlődésért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában