sporthorgászat

2018.09.13. 14:00

Háromszáz érmet, serleget tisztogat otthon a felesége

Az idén az országos bajnokságot megnyerte, a horvátországi világbajnokságon pedig csapatban arany, egyéniben bronzérmet szerzett a 65 év felettiek korcsoportjában a tolnai sporthorgász, Czakó János.

Wessely Gábor

 

A 65 év felettiek korcsoportjában megnyerte az országos bajnokságot a tolnai sporthorgász, Czakó János. Ennek köszönhetően jövőre részt vehet az olaszországi világbajnokságon. Már 25 éve versenyez, s eredményeit szemlélteti az a mintegy háromszáz serleg, mely házának helyiségeiben látható. A legtöbb az épület utcafrontján működtetett horgászüzletben van. A pecás biznisszel kapcsolatban savanykásan jegyzi meg, hogy miközben már egész iparág épült a csalira, s miközben egyre nagyobb a kínálat botokból, szerelékekből, egyre kisebb a kereslet, mert az emberek áttérnek az internetes vásárlásra. Ő már nyugdíjas, különösebben nem izgatja a vevők elmaradása, csak déja vu érzése van. Egy szakmája már kimúlt. Antennaszerelő volt; az a kábeltévé terjedésekor nullázódott le.

Szerencsére a sporthorgászat mindenért kárpótolta. Sikert sikerre halmozott. Egyszer a felesége arra kérte, hogy ne hozzon több kupát, mert nem győzi már a portörlést. S amikor egy kaposvári verseny legjobbjait a helyi húsüzem szalámirudakkal jutalmazta, azt mondta: „Na, az ilyen díjakat szeretem!”

A véletlennek köszönhetően lett Czakó János sporthorgász. Elhívták egy versenyre, mert hiányzott egy ember, s nem volt ki a tolnai csapat. Aztán ott ragadt. S elröppent egy negyed évszázad.

Hogy miben különbözik az átlag horgász a versenyzőtől? Erre azt mondja, úgy is, mint horgászboltos: – A vasárnapi pecás mindig élete nagy halát akarja kifogni. Alaposan felszerelkezik, nekiindul, de sokszor elmarad az eredmény, mert nincs rutin. A sporthorgásznak viszont megfelel sok kis hal, amelyek között persze akadnak nagyobbacskák is. A szereléket pedig az adott vízre, az adott feladatra méretezi.

Persze vannak nagyhalas eredményei is a tolnai bajnoknak. Eddigi legtermetesebb zsákmánya egy 24 kilós szürke harcsa volt, Faddon. Azért nem utazott messzire, de nem ijed meg attól sem, ha határainkon túli verseny várja. Az idén júniusban, a horvátországi világbajnokságon, csapatban első, egyéniben harmadik helyen végzett. Összesen már öt világbajnoki érme van. Az ob-król is rendre érmekkel, oklevelekkel, serlegekkel tér haza. Az ideit két helyszínen, Bogyiszlón és Dunakilitiben bonyolították, amit a veterán kategóriában, összetettben megnyert. A 2019-es olasz vb-re az első öt mehet ki. Közülük négy versenyez, az ötödik a tartalék.

Tolna megyében a paksi atomos vizeket tartja a legjobbaknak Czakó János. A versenyeken sok függ attól, hogy hova sorsolják a horgászt. Nincs két egyforma hely.

A szélsőkhöz érkezik először a hal, aki beljebb áll a sorban, ahhoz kevesebb jut el. Az etetés, a csalivezetés, a szerelék kiválasztása is nagy hozzáértést igényel. S amire különösen felhívja a figyelmet: – Nem szabad feladni soha! Az utolsó öt percben is kifoghatja a versenyző azt a halat, amelyik a dobogóra segíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában