Tatai Ernő

2018.10.10. 16:20

Csellókat és nagybőgőket is szeretne készíteni

Többféle tamburát készít Tatai Ernő népi iparművész, de nem elégszik meg ennyivel. Azt tervezi, hogy a közeljövőben cselló és bőgő is kikerül a műhelyéből. Tulajdonképpen ezek a hangszerek is a tamburacsalád részét képezik.

Wessely Gábor

A 62 éves teveli férfi 2000 óta leszázalékolt. Azelőtt cipőgyári és mezőgazdasági dolgozó volt. Egy-egy hangszerrel akkoriban is elbíbelődött szabadidejében, hiszen gyermekkora óta tetszik neki ez a mesterség. Apja és nagybátyja is foglalkozott tamburakészítéssel.

Amióta otthon van, több időt tölthet a műhelyében. Általában 2-3 hangszert készít párhuzamosan. Amíg az egyik szárad, addig a másikat csiszolja, ragasztja, lakkozza, húrozza. Nagybani gyártásra soha nem gondolt. Azt mondja: ezek százezer forint feletti értéket képviselő, igazi kézműipari termékek. Sorszámmal ellátott, minősített, egyedi hangszerek. Kapott már Luxemburgból is megrendelést.

Az anyagot előre beszerzi. Most is van 5-6 évre elegendő készlete. A hangszertestet juharból vagy jávorfából alakítja ki, a fedő rész, a tető fenyőből van. A húrgarnitúrát legjobb Szerbiából hozatni.

Az idén Budapesten két kiállításon is szerepeltek a munkái, most Szekszárdon látható néhány hangszere a Babits Mihály Kulturális Központban, s október végén a bonyhádiak tekinthetik meg a tamburáit, a Halmos Béla Népzenei Találkozón.

Öthúros, tetszetős kis hangszer a tambura. S hogy valóban kiváló minőséget produkál a teveli hangszerkészítő, azt igazolja, hogy a fővárosban az egyik kiállított darabját megvásárolta a Hagyományok Háza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában