közlekedés

2018.11.28. 07:00

Legyen óvatos, megnőtt a vadelütések száma

A korai sötétedés miatt már a délutáni órákban is számítani kell vadak megjelenésére az utakon. Mivel az utóbbi időben megnőtt a vadelütések száma, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság fokozott figyelemre inti az autósokat.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Shutterstock illusztráció

Molnár Ágnes, a főkapitányság sajtóreferense elmondta, a vadak vonulásának útvonala gyakran keresztezi a közutakat. Ráadásul a korai sötétedés miatt előbb indulnak útnak, amikor a forgalom még jelentős.

A vadveszélyt jelző szakaszok mellett a legnagyobb figyelmet az erdős, bozótos helyekre kell fordítani, ahonnan a vadak pillanatok alatt az úton teremnek. Nagy jelentősége van a sebesség célszerű megválasztásának. Ha megjelent a vad, és van elég idő lefékezni a járművet, meg kell várni, amíg az állat átkel az úton. Számítani kell arra is, hogy többen is követik egymást, érdemes tehát „kivárni a sor végét”.

Tévhit, hogy a fényszóró elriasztja a vadakat. Éppen ellenkezőleg, az úttesten lévő állat általában riadtan a fény felé fordul, megdermed, és ezért képtelen kitérni az ütközés elől. A tapasztalatok szerint az óvatos közlekedés mellett a hangjelzés alkalmazása már nagyobb segítséget jelenthet, hiszen a vadak többsége menekülni akar a közeledő zajforrás elől.

Hasznos eszköze a vadelütések elkerülésének az ultrahangos vadriasztó síp is, melyet a menetszél működtet. Ennek ellenére a legóvatosabb vezetés mellett is megtörténhet a baj. A féktávolságon belül észlelt vad megjelenése esetén nemigen lehet mást tenni, mint erőteljesen fékezni, és nem utolsósorban használni a jármű hangjelzését, vagyis dudálni.

Dokumentáció

Ha megsérül az autó, megállás után azonnal értesíteni kell a rendőrséget. A hatósági intézkedés az esetleges kárigény benyújtása miatt is elengedhetetlen. Csak így garantálható, hogy a gázolás minden körülménye fotókkal, jegyzőkönyvben dokumentálva legyen – hívta fel a figyelmet a karrendezes.eu hírportál. Hozzátették, az elgázolt állatot csak a vadásztársaság szállíthatja el a helyszínről, ha a sofőr hazaviszi, az lopásnak minősül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában