egészségmegőrzés

2019.01.30. 09:30

A testünkre és a lelkünkre egyaránt kiváló hatással van a jóga

Varga Szilvia

Fotó: A szerző felvétele

Egyre népszerűbb a jóga, hiszen nemcsak fizikailag van jótékony hatással az emberre, hanem segít visszatalálni a belső békéhez, amely nélkülözhetetlen az egészségmegőrzéshez.

Szigeti Szilvia dombóvári jógaoktató szerint az útkeresés egyik legszebb példája ez a mozgáskultúra. A legtöbb embernek van problémája. Valamilyen betegséggel küzd, vagy éppen lelki mélypontból próbál kitörni. Megoldást keres, esetleg mást vár az élettől. Közel tízéves tapasztalata szerint azért találunk rá erre a mozgásformára, mert szükségünk van rá.

Amellett, hogy rendkívül újszerű feladatokkal találkozhatunk a jógaórákon, és több olyan izmot is átmozgat, amit más sportnál nem használunk, rengeteg dologra vezet rá önmagunkkal kapcsolatban, számos pozitív hatása van – hangsúlyozta.

Megismerhetjük testünk határait és ezáltal türelmesebbé, elfogadóbbá is válunk. Egy idő után a gondolkodásmód is teljesen átformálódik. Megértjük, hogy ne másokhoz mérjük saját teljesítményünket, hogy ne legyenek magas elvárásaink, lépésről lépésre haladjunk, hogy értsük meg és fogadjuk el korlátainkat.

A különböző ászanák, légzőgyakorlatok elsajátításával javul a testtartás, ami kifejezetten előnyös, ha valaki sok ülőmunkát végez. Az órákon megtanuljuk az elcsendesedést, a befelé fordulást, ami különösen hasznos lehet a felgyorsult világunkban. A közel másfél óra alatt teljes kikapcsolódásban lehet része mindazoknak, akik emellett a mozgásforma mellett döntenek. Akár heti egy-két alkalommal is lehet már eredményeket elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában