Mészáros Bence

2019.01.29. 17:30

Új utat választott a tehetséges fiatal szekszárdi bringás

Mészáros Bence, a szekszárdi Garay gimnázium első osztályos diákja februártól Hollandia legjobb utánpótlásnevelő kerékpáros klubjában, a Willebrord Wil Vooruit tagjaként folytatja pályafutását.

Balázs László

Fotó: Beküldött kép

Arató Dávid és Madaras Zoltán nyomdokaiba léphet a nem akármilyen lehetőséget kapó szekszárdi kerékpáros, Mészáros Bence. A Garay gimnázium első osztályos diákja februártól Hollandia legjobb utánpótlásnevelő klubjában, a Willebrord Wil Vooruit tagjaként folytatja pályafutását. Bencéről annyit kell tudni, hogy 2013-ban a Szekszárdi Kerékpáros Egyesületben ismerkedett meg a sportággal, ahol a Steig testvérektől jó alapokat kapott. Négy év múlva már a Tipográfia versenyzője volt, nagyon jó közegben az ország legtehetségesebb kerekeseivel készülhetett. Tavaly pedig már a KSI patinás műhelyének, utánpótlásbázisának tagjaként szállította az eredményeket.

A Magyar Kerékpáros Szövetség hagyományos Év sportolója gáláján az országúti szakágban – Peák Barnabás mellett – az év legjobbjának választott bringás tinédzser kora ellenére figyelemre méltó eredménysorral büszkélkedhet. A diákolimpiai arany- és ezüstérem után 2017-ben és tavaly is U17-es magyar bajnoki címet szerzett. Augusztus elején serdülőkorúként megnyerte a hollandiai Assenben 27 nemzet részvételével lebonyolított European Junior Cycling Tour omloop szakaszát (sík körpálya – a szerző).

– Itt nézett ki magának a Willebrord megfigyelője, aki negyven éve kutatja a tehetségeket – mondta Mészáros Bence. – A szakasz távja 48 kilométer volt, macskaköves részek és derékszögű kanyarok váltogatták egymást. A második, 12 km-es kör elején megszöktünk egy holland sráccal, az utolsó kör végére azonban már csak 20 mp volt az előnyünk. A cél előtt 150 méterrel sikerült megelőznöm Van den Berget, ezzel megnyertem a szakaszt (1:10:12). Ezt követően kerestek meg a hollandok, hogy csapatukban van még egy szabad hely a szeptember elején lebonyolítandó Criterium Européen des Jeunes versenyre, és szívesen adnának egy lehetőséget. Örömmel elfogadtam az ajánlatot és rajthoz álltam a luxemburgi versenyen. Ez nagy erőpróbája a korosztálynak, mindenki ott volt aki számít, a mezőnyben olyan országok bajnokai indultak, mint Hollandia, Franciaország és Anglia, amelyek kerékpáros nagyhatalmak. Első éves U17-es versenyzőként elég jó eredményt értem el: két szakaszon is a huszadik hely környékén értem be.

A holland csapat – amelyről annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy számos tehetséges fiatal versenyez itt, s az elmúlt években mintegy 30 bringásuk került a World Tour sorozatba – ekkor jelezte a magyar fiúnak, hogy visszavárják. Az U19-es korosztályban az angol, holland és norvég bajnok is náluk pallérozódik, valamint a cyclocross világbajnok is az ő versenyzőjük.

– Február elején utazom, Spanyolországban egy melegégövi edzőtáborban kezdjük a felkészülést, a holland gárda színeiben először áprilisban versenyzem egy belgiumi vidalon – tette hozzá Mészáros Bence. – Nincs bennem félsz, nagyon várom a kalandot. A junior korosztály – ami a felnőtt pályafutás előszobája – végéig biztosan maradok náluk. A bringa kemény sport, 16-17 órát edzek egy héten. Az országúti kerékpár minden látszat ellenére sokkal inkább csapatsport, mint egyéni. Ebből a szempontból a lehető legjobb helyre kerülök. Fontos, hogy jól menjek majd új egyesületemben. Ha így lesz, akkor a Willebrord kapcsolatrendszerének köszönhetően bárhová ki tud közvetíteni. Ez a tervem, megvan bennem a szándék, hogy felnőtt versenyzőként is megálljam a helyem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában