pacskerkészítés

2019.02.26. 15:30

Az oktató gyűjtőmunkát is végez

Wessely Gábor

Fotó: A szerző felvétele

Harmincórás tutyikészítő tanfolyamot tart Wilhelm Konrádné a mözsi művelődési házban. A résztvevők többsége a helyi német nemzetiségi klub tagja. Az oktató gyűjtőmunkát is végez. Már körülbelül 150 mintát összeszedett. Szeretné majd könyv alakban is kiadni ezt.

Korábban 28 évig varrónőként dolgozott. Gyönkön élt, aztán Szekszárdra költözött. Tutyikkal 2001-től foglalkozik, mégpedig olyan intenzitással, hogy 2017-ben megkapta a „Népi Iparművész” címet. Rendszeresen jár a Mesterségek Ünnepére a budai várba, és kiállításokon is bemutatja munkáit. Most Cegléden van közös tárlata Farkas György bocskorkészítővel.

A pacsker jellegzetes sváb viselet, de közel sem egységes Baranyában, Somogyban és Tolnában. Különbözik továbbá attól függően is, hogy az adott falu lakossága katolikus-e vagy protestáns. Az alapszín fekete, kék vagy barna lehet, a mintázathoz piros, bordó, kék, rózsaszín, fehér és sárga fonalat használhatnak. A mözsi asszonyok most az elmélettel és a gyakorlattal is megismerkednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában