hagyományőrzés

2019.02.02. 09:30

Busómaszkkészítőt hívtak a farsangra

Mauthner Ilona

Mohács, 2018. január 19. Busómaszk Baráth Gábor busómaszkkészítõ mohácsi mûhelyében 2018. január 19-én. Az idei mohácsi busójárást február 8. és húshagyókedd, február 13. között rendezik. MTI Fotó: Sóki Tamás

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Sóki Tamás (illusztráció)

Különleges vendége volt csütörtökön délelőtt a bátaszéki gondozási központ idősek klubjának Englert Antal személyében. A mohácsi busómaszk fafaragó népi iparművészt már a farsang jegyében hívták Bátaszékre a szervezők. A busójárás hagyományának fontos eleme a busókhoz kapcsolódó tárgyak készítése, ezt mutatta be Englert Antal is.

A korábbi hagyományokhoz hasonlóan a busók egy része ma is saját maga faragja maszkját, amit az élő rítusban használ, mondta az előadó. Előfordul, hogy többet is farag, és azokat évről évre cserélgeti, hogy megőrizze inkognitóját.

Egyesek busótársaik számára is faragnak. Közülük több olyan tehetséges specialista került ki, akik kiállításokon, és vásárokon is megjelennek maszkjaikkal. Englert Antalnak is volt már kiállítása Kínában és Angliában is.

A hallgatóság kérése az előadó a sokác ruhákról, asszonyokról is beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában