nők a számok tükrében

2019.03.15. 16:00

Sokat vállalnak fel, dolgoznak, tanulnak

A legfrissebb adatok szerint hazánkban 5,1 millió nő él, ebből Tolna megyében 120 ezer. A nők születéskor várható átlagos élettartama hetvenkilenc év.

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock illusztráció

Megyénkben tízezerrel több nő él mint férfi a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Ez az arány évtizedek óta nem változott. A megyében élő százhúszezer nő közel hetven százalékát a 14 és a 65 év közötti korosztály teszi ki, tizenöt százalék 14 év alatti, a maradék pedig az idősebb korosztály arányát mutatja.

A születéskor várható élettartam a megyében 79 év a nők esetében (az uniós átlag 83,5 év), a férfiaknál pedig 72 év (az uniós átlag 76 év).

Sok minden megváltozott az elmúlt évtizedek során, például az első házasságkötés ideje a nők esetében a megyében 1970-ben a 22 éves kor volt, 2000-ben 25, 2010-ben 28, 2017-ben pedig 30 év. Az első válás is viszonylag korán megtörténik, Tolna megye városaiban alig múlnak 40 évesek átlagban a nők – a férfiak 45 évesek – , a falvakban az átlag pedig egy évvel korábbra esik a nőknél és a férfiaknál is.

Ugyanakkor folyamatosan nő a házasságon kívül született gyermekek aránya is, míg 1960-ban ez az arány csupán tíz százalék volt, addig 2000-ben már harminc, 2017-ben pedig negyvenhét százalék. Vagyis majdnem minden második gyermek szülei nem házasok, vagy élettársi kapcsolatban élnek.

– Férjemnek hívom, noha papír szerint nem vagyunk házasok – mondta Füredi Katalin, aki második gyermekét szülte tavaly ugyanannak a férfinak. Mint mondta, a férje volt már házas, és nem szeretne újból megnősülni, ő meg nem erőlteti. Lassan hét éve, hogy jól megvannak így is együtt.

Az uniós országokban elég gyakori, hogy a nők részmunkaidőben vállalnak munkát, hogy minél több idejük jusson a családjukra.

Például Hollandiában a nők hetvenöt százaléka dolgozik így, Ausztriában és Németországban negyvennyolc százalék, hazánkban nyolc százalék. A női vezetők aránya hazánkban magasabb (39,3 százalék) mint az uniós országokban élő nők esetében (33,6 százalék).

Abban nincs nagy különbség, hogy mikorra vállalják az első gyermeküket hazánkban és az uniós országokban a hölgyek, itt is, ott is 28 év környékén.

– Amikor az első gyermekem született, 29 éves voltam, és csupa hasonló korú nővel voltam egy szobában közvetlenül a szülés után – mondta Forrainé Horvát Fanni, aki közgazdászként dolgozik egy megyei cégnél. – A kisfiam most hároméves. Két év után visszamentem dolgozni, mert – bár nagyon fontos a családom, a gyermekem, a férjem – meg akartam tartani a munkámat is. Irigylem a nagymamámat, amikor arról mesél, milyen volt, amikor ő volt fiatal édesanya. Neki nem volt más dolga, csak a négy gyermekének a felnevelése. Vezette a háztartást, rendben tartotta az udvart és a hozzá tartozó kiskertet. Néha ezen vitatkozunk is, mert szerinte csak döntés kérdése, szerintem meg ma már mások az igények. Szeretünk utazni a férjemmel, színházba járni, jól élni, az pedig egy fizetésből nem menne – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában