egészség

2019.04.11. 11:30

A középkorú férfiakra vadászik a köszvény

A köszvényt Tolna megyében is sokan szenvedik, épp ezért ajánlatos a számukra minél jobban hangsúlyozni, hogy el kell kerülniük bizonyos italokat és ételeket, mint például a sört, a füstölt szalámikat, a kolbászokat, de még a kocsonyát és az olajos halakat is.

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Nem lehet eléggé felhívni a figyelmet a mozgásszervi betegségekre, hiszen a megelőzésükkel számos bajt, problémát lehet elkerülni. A kínok kínját is át lehet élni, ha a lehetséges páciens nem tájékozódik időben, és nem veszi komolyan a figyelmeztetéseket.

A Mentálhigiénés Műhely Önkéntes Nyugdíjas Tagozata szervezésében dr. Görcs Rita reumatológus szakorvos tartott előadást a témában a Babits Mihály Kulturális Központban. A reumatológus az előadásában kiemelte, hogy a köszvény általában a középkorú férfiakra leselkedik, az ő körükben gyakori ez a megbetegedés.

Az ízületi gyulladásokról általánosan elmondta, hogy az az ízületek heveny vagy krónikus formában megnyilvánuló gyulladásos megbetegedése. A tünetei az érintett ízület, ízületek duzzanata, vörössége, melegsége, fájdalmai és funkciójának csökkenése. Az általános tüneteket kísérheti gyengeség, rossz közérzet, hőemelkedés vagy akár láz is. A folyamat hosszú időn keresztül, heteken, hónapokon, vagy akár éveken át is fennállhat. Hogy mindezt meg lehessen előzni, fontos az ízület pihentetése, az érintett rész nyugalomba helyezése. Lehet alkalmazni fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású krémeket, géleket, vagy tapaszokat.

Nagyon figyelni kell az étkezésre

A köszvény esetében egy fájdalmas ízületi gyulladásról van szó, amelynek a kezelése során tanácsolják még az ízület nyugalomba helyezését, valamint javasolt a purinszegény diéta betartása, mivel a köszvény a purin-anyagcsere zavara következtében alakul ki. A diéta során ezért ajánlatos kerülni az olajos halakat, és a belsőségeket, mint például a szív, a tüdő, a vese. Ezen kívül nem szabad fogyasztani kocsonyát, füstölt szalámit, kolbászt, olajos halakat, tenger gyümölcseit, élesztőt, babot, borsót, lencsét, karfiolt, gombát, spárgát, sóskát, parajt. Érdemes alkoholmentes életmódot folytatni, és mindenképpen kerülni a sört. Emellett fontos a bőséges, a napi kettő és fél, három liter folyadékfogyasztás, valamint elhízás esetén a testsúly csökkentése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában