szépségtitkok - amiről a bőr mesél

2019.04.13. 16:00

Sminkben és parfümmel befújva nem ajánlott napozni

A bőrápolás fontosságára és ennek trükkjeire hívta fel a figyelmet Tóbiás Györgyi, az Ady Endre Szakképző Iskola pedagógusa hétfőn tartott előadásában.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

Ahogy a „Szépségtitkok” – amiről a bőr mesél című előadáson Tóbiás Györgyi, az Ady Endre Szakképző Iskola pedagógusa fogalmazott, a bőr csodálatos érzékszerv, a legnagyobb felületű szervünk. Tömege négy és fél-öt kilogramm, kiterítve pedig akár két négyzetméter is lehet. Tóbiás Györgyi elmondta, hogy az élet minden történése nyomot hagy a bőrön, ezért is érdemes ismerni a legapróbb praktikákat is, és odafigyelni a gondos ápolásra. A cigarettát például már csak a bőr állapota miatt is érdemes letenni.

Jó tudni, hogy a nyár közeledtével mennyire fontos a vitamindús, egészséges táplálkozás. A meggy fogyasztása például ellátja a szervezetet extra vitaminnal, és ez jót tesz a bőrnek. Sok hölgy esik abba a hibába, hogy a magozott meggyet az arcbőrükre teszik. Ez nem tanácsos, mert megszínezi a bőrt. A célhoz inkább felhígított meggylevet érdemes használni.

A férfiaknál az egyik alapprobléma, hogy a borotválkozáskor kipattogzik az arcbőrük. Sajnos azzal, hogy a borotválkozás és az éles penge okozta sérülések után a borotvát a férfiak leöblítik, majd visszateszik a helyére, csak annyit érnek el, hogy a pengén marad vér élő táptalajává válik a baktériumoknak, gombáknak, vírusoknak. Ha néhány nap múlva újra használják, akkor a bőrre kerülnek, és gyulladást okoznak. Ugyanez igaz a nőkre is, akik kényelmi okok miatt például zuhanyozásnál egyszer használatos borotvát használnak.

A Babits Mihály Kulturális Központ Csatár termében megtartott előadás a Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezete jóvoltából jött létre.

Smink és parfüm

Minden bőrön megjelenő foltot, elváltozást, pigment-rendellenességet komolyan kell venni, ha ilyent látunk magunkon, azonnal orvoshoz kell fordulni, figyelmeztetett Tóbiás Györgyi. Elmondta, hogy az évszakok is hatnak a bőrünkre. Érkezik a nyár, és az erősebb napsütés okozta pigment-felhalmozódás, napégés elleni kezelés akkor a leghatékonyabb és legeredményesebb, ha azt már az első tavaszi napsugarak megjelenése előtt elkezdjük. Azonban, aki lemaradt róla, az se aggódjon. Nyáron heti rendszerességgel érdemes a bőrnek megfelelő radírt használni, hogy aztán a krémek hatóanyagai minél jobban fel tudjanak szívódni a bőrben. Napozni sminkben és parfümmel befújva továbbra sem ajánlott, mert az UV-sugarakkal együtt mérgező anyagokká válhatnak, és rendkívül károsan hatnak a bőrre. Valamint nem szabad bedőlni a reklámoknak, amelyek a ráncok azonnali eltüntetésével kecsegtetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában