hangmasszázs

2019.05.23. 07:00

Ellazít és gyógyíthat a tibeti hangtálak különleges rezgése

Egy-egy tibeti hangtál rezgése olyan erőteljes, hogy akár még néhány méterrel arrébb is érzi az ember. A Tibeti hangmasszázs és tibeti hangtálak című előadáson azt is megtudhatták az érdeklődők, hogy egy-egy tál hanghatásának mekkora a frekvenciája, és mindez hogyan hat a gyógyulásra.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

Az előadásra a Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezete jóvoltából került sor a Babits Mihály Kulturális Központ Csatár termében. Az előadó, Molnár Tibor hangmasszőr elmondta, hogy a hangtálak pontos eredetéről, és származásáról nem lehet sokat tudni, de a történetük Tibetben több ezer éves múltra tekint vissza. A hangtálakat eredetileg gyógyításhoz és transz-szertartásokhoz használták. A keleti kultúrkörben honosak, Japánban, Thaiföldön, Kínában és a Himalája vidékén. A hangmasszázs lazítást kínál, és semmilyen orvosi vagy terápiás kezelést nem helyettesíthet, és nem is akar.

Molnár Tibor elmondta, hogy a hangmasszázs kezelésen megbeszéltek, és történtek a titoktartási kötelezettség alá tartoznak, és kihangsúlyozta, hogy a hangmasszőr nem állít fel diagnózist. A munkájával kapcsolatban kiemelte, hogy a hangmasszázs során az egyik alapvető dolog, hogy megfelelő méretű tálakat használjanak, és azokat a megfelelő testhelyeken szólaltassák meg. A fejet, mint testrészt kerülik, a hanghatás erőteljes mivolta miatt, az egyént ugyanis átjárja a tálak hangja és rezgése. Hogy mi történik valójában a hangmasszázs során, azzal kapcsolatosan részletezte, hogy a hang akusztikus jelként jelenik meg, amely az egyén fülében elektromos impulzussá alakul át. Miután ez megtörténik, következik a jelfeldolgozás. A hatása jótékony, a hangmasszázst elsősorban lazító módszerként lehet felfogni. Ha bekövetkezik az ellazulás, azt a következő ismertetőjegyekből lehet tudni: egyrészt lecsökken a szívritmus, a vérnyomás. Az ellazulás pszichológiai ismertetőjegye a higgadtság érzése, a mentális frissesség.

Fotó: Makovics Kornél

Daganatos betegek kizárva

A tibeti hangmasszázs hatásai között van még, hogy hozzájárul az egészség javításához, harmonizál, regenerál, vitalizál. Támogatja, és javítja a testérzékelést, és megkönnyíti az elengedést. Ugyanakkor a tibeti hangmasszázs nem mindenkinek ajánlott; fontos, hogy szívritmuszavarok, alacsony vérnyomás, gyulladások, epilepszia esetén, valamint a terhesség első három hónapjában nem javasolt.

Bár az előadás a Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezetének köszönhetően jött létre, a hangmasszázs a daganatos megbetegedésekben szenvedőknek szintén nem ajánlott, ugyanakkor a megelőzésben javasolt. Érdemes tudni, hogy ugyanakkor segíthet az enyhe fokú depresszió, a szorongás, a pánikbetegség kezelésében, a pszichoszomatikus tünetek, az alvászavarok, a szellemi fáradtság, a magas vérnyomás esetén, valamint egyéb betegségek megelőzése, vagy a gyógyulási folyamatok elősegítése miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában