Műveljük kertjeinket!

2019.06.22. 11:30

Fedél nélkül élők gondozzák a kertet

Konyhakertet alakítottak ki a hajléktalanok nappali melegedőjének udvarán, amit az intézmény szolgáltatásait igénybe vevők gondoznak.

Hanol Erzsébet

Fotó: Molnár Gyula

Borbás László, a Paks Kistérségi Szociális Központ igazgatója a TelePaks.hu-nak elmondta, a húsz négyzetméteres kiskerttel a közösség építése, erősítése, a szabadidő hasznos eltöltése a cél, ugyanakkor az sem elhanyagolható, hogy így friss zöldség kerülhet az asztalra. A kert ötletét Bujdos Mária szociális segítő szerint a melegedőn megszállók vetették fel.

– Ha valakinek nincs más étele, csak a zsíros kenyér, amit itt kap, a kertben talál hozzá zöldséget. A kertészkedés munkaterápia is, és összetartja a csapatot. A szorgalom változó, hangulattól is függ, de négyen-öten rendszeresen dolgoznak, őket látva a többiek is kedvet kapnak a kertészkedéshez – mondta a szociális segítő. A kertben paradicsomot, paprikát, uborkát termesztenek. A szükséges eszközöket az intézmény biztosítja a munkához.

Borbás László arról is beszélt, hogy a hajléktalanok jó közösséget alakítottak ki az intézmény munkatársainak segítségével. Mint mondta, a gond nem velük van, hanem azokkal, akik nem veszik igénybe a melegedő nyújtotta szolgáltatásokat: vagy nem kérik a segítséget, vagy a magatartásuk miatt kellett távozniuk az intézményből.

Többnyire velük találkoznak a városlakók a közterületeken, miattuk alakul ki az emberekben negatív kép a hajléktalanokról. Többek között ezt próbálják ellensúlyozni a kiskertakció révén a szakemberek – tette hozzá az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában