négynapos túra

2019.09.10. 14:00

Öreg Simsonokkal járták be az egész megyét

Hanol Erzsébet

Fotó: Beküldött kép

Simson motorkerékpárokkal járta be a megyét három bogyiszlói kötődésű motoros a közelmúltban. Németh János, Fogol István és Pilisi István egy csütörtöki napon indult útnak Bo­gyiszlóról, és ért célt ugyanott vasárnap. Az ötletgazda Németh János elmondta, hogy korábban többször vett részt terepjárós túrán Albániában, 2015-ben pedig már a Simsonjával teljesített ott 1270 kilométeres távot. Tavaly ősszel támadt az a gondolata: mi lenne, ha a megyét ismerné meg ily’ módon, ebben lett a társa a két barát. A cél az volt, hogy ne hagyják el a megye határát, és minden települést csak egyszer érintsenek, minden úton csak egyszer haladjanak. A tervezésnél a Google gyalogos térképe volt a segítségükre, és ahogy mondták, cikkcakkban teljesítették a távot.

Az útvonalat nem járták végig előre, így aztán improvizációra is szükség volt. Már csak azért is, mert a tervezett pihenők mellett szerelések miatti kényszermegállókat is be kellett iktatni. Pilisi István egy 1977-es, Németh János egy 1988-as, míg Fogol István egy 1990-es Simsonnal hajtotta a kilométereket. A hátizsákokban pedig az ellátmány mellett pótalkatrészek, szerszámok is lapultak. Péntektől még egy barát, Grábler István volt a segítségükre egy szervizes autóval. Fekete Bence pedig péntektől szombatig erősítette a szervizes csapatot.

Az első napon Dunaföldvár felé vették az irányt, a megye északi részén motoroztak, és Iregszemcsén töltötték az éjszakát. Mint mondták, a volt tsz épületből kialakított szálláshelyük a múlt sok tárgyi emlékét őrizte, különleges hangulatot adva a helynek. A második éjjelen Kaposszekcsőn, a harmadikon Váralján aludtak. Összesen 771 kilométert tettek meg a négy nap alatt, és érintették a megye mind a 109 települését. A majorokat nem is számolták. Kiemelték, hogy volt idejük megcsodálni Tolna megye szépségeit, hiszen sokszor olyan utakon jártak, amelyek autóval megközelíthetetlenek. Szurdokokon, földutakon, vízátfolyásokon, vagy éppen a falvak utcáin keresztül vezetett az útjuk.

A hazaérkezés napján a családtagok és a barátok meglepetéssel készültek számukra, de fordítva sült el a dolog, ugyanis a tervezettnél előbb gördültek be. A fogadásukra a Tengelici Motoros Baráti Kör tagjai is Bogyiszlóra érkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában