2020.01.26. 20:00
Bőséges termést ígért a Vince-napi vessző Szekszárdon
Fotó: Kiss Albert
Szombaton az Istifán gödrei pincesoron tartották idén is a Vince-napi borünnepet a Dicenty Dezső Kertbarát Kör tagjai. Közel százan gyülekeztek a délutáni ünnepség helyszínén, ahol a rendezvény a Vince-napi vesszővágással kezdődött. Az ilyenkor levágott vessző alapján megállapítható, hogy érte-e valami komoly kár – például fagy – a szőlőt, amely az évi termés mennyiségére kihat. A vesszőt majd később vízbe rakva lehet hajtatni, és a kihajtott rügyekből megjósolható, milyen termés várható.
A rendezvényt Ferenc Vilmos, a kertbarát kör elnöke nyitotta meg. Mint elmondta, harmincadik alkalommal tartották meg itt a pincesoron a Vince-napi borünnepet, mely már évek óta összekapcsolódik a kékfrankos ünnepével is. A vesszőt az idén dr. Kaszó Gyula református lelkész áldotta meg.
Hagyományosan ilyenkor értékelik az elmúlt évet. Immár huszadik alkalommal ezt dr. Kozma Pál, a pécsi egyetemhez tartozó Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója vállalta fel. A szakember elmondta, a tavalyi év rendkívüli volt, tele szélsőségekkel. A tavasz eleje rendkívül száraz, majd a május rendkívül csapadékos volt, a nyár pedig forró. A szőlő virágzása elhúzódott, júliusban ismét aszálytól tartottak a szőlősgazdák, augusztus végére pedig felgyorsult a szőlő érése. Sok múlt azon, ki, mikor szedte le a szőlőjét, ugyanis a nagy meleg miatt a savak gyorsan elégtek. Ennek ellenére és a gazdák hozzáértésének köszönhetően kiváló évjáratú borok vannak a hordókban.
Ami pedig az idei évet illeti, eddig nincs miért aggódni, mondta dr. Kozma Pál. Legfeljebb attól lehet tartani, hogy a viszonylag enyhe hetek után, február végén nehogy megmutassa magát az igazi tél, ugyanis Vince-nap után már hamarosan megkezdődik a szőlővesszőkben a nedvkeringés, és egy erős fagy nagy kárt tudna okozni.
Vince-napi borünnep
Ezt követően az érdeklődők megkóstolták a Ribling, a Toronyi és a Tokai pincészetek borait, valamint a kertbarát kör tagjai is hoztak közel harminc kékfrankos mintát. Dr. Kozma Pál elmondta, a szekszárdi kékfrankos borok mindig ámulatba ejtik, hiszen ahány völgye van a borvidéknek, mindegyik nedű sajátságos ízt, zamatot képvisel. Ez a sokszínűség az, ami különlegessé teszi a szekszárdi kékfrankos borokat.
A rendezvény késő este, jó hangulatban zárult.