párkapcsolat

2020.04.20. 14:00

Ez az időszak jó alkalom lehet a szorosabb lelki kapcsolat kialakítására

Önmérsékletet ajánl Mármarosi Melinda párkapcsolati szakértő, azért, hogy minél kisebbre csökkenjen a lehetséges fertőzés kockázata a járvány időszakában.

Forrás: Shutterstock

Az időseknek, szülőknek, nagyszülőknek kijáró szokásos üdvözlési formák, a puszi, az ölelés, a kézfogás, a másokkal történő szoros fizikai érintkezés kerülendő most, a járvány idején.

Mármarosi Melinda párkapcsolati szakértő szerint mindemellett a pároknak a járványveszély miatt érdemes megfontolni, hogy önként lemondanak a szexuális érintkezésről. Adatok, kutatások ugyan rámutatnak, hogy ehhez hasonló, például háborús időszakokban, az összezártság idején, az ösztönök átvehetik az irányítást, ám érdemes tudni, nem a szexualitás határozza meg a kapcsolat milyenségét. Az ember hiába kerül testileg közel a másikhoz, ha hiányzik az intimitás, a lélek szintű őszinteség.

– Ez az időszak jó alkalom lehet arra, hogy a házaspárok, párok a valós énjüket adják egymásnak. Felvállalják a mély érzelmeket, és szorosabb lelki kapcsolatot alakítsanak ki. Mivel világjárványról beszélünk, amelynek még nincs ellenszere, legyünk türelmesek, és tartsuk be az óvintézkedéseket. Egyszer eljön az idő, amikor önfeledten örülhetünk egymásnak, és talán jobban átértékeljük az élet szépségeit – mondta.

Az emberek különböző vérmérsékletűek, ezért az intimitásban is hasonló igényekkel rendelkező társat érdemes választani. Ha valaki arra vár, hogy a másik megváltozik, akkor rossz úton jár, hiszen nagymértékben eltérő lehet az igény az intim együttlétekre. Mindez az egyéni igények mellett több más tényezőtől is függ, például az elfoglaltságtól, időbeosztástól, kortól, vagy attól, hogy mennyit tudnak a párok a másikkal csak kettesben lenni.

A párkapcsolati szakértő hangsúlyozta, azért nem tartósak a pusztán szexualitáson alapuló kapcsolatok, mert hiányoznak az alapok, amelyekbe válság esetén lehet kapaszkodni. Ha ez nincs meg, akkor csak idő kérdése, hogy mikor érkezik egy szerető, történik kapcsolaton belül elmagányosodás, valamilyen függőség, később válás, szakítás. Ám ha az intimitás működik, és csak pillanatnyi problémákkal kell szembenéznie a párnak, akkor a kapcsolatuk kiállja a próbát, és visszatérhetnek a régi kerékvágásba.

Minden párnak megvannak a saját szokásai

A hálószoba ajtaja mögött mindenkinek más a normális. A szexualitást a személyes igények, megélések, az önfelvállalás befolyásolja, nem pedig az, hogy valaki házasságban, vagy élettársi kapcsolatban él. Ugyanakkor aki tartós kapcsolatot ápol, és ennek során bármilyen probléma felmerül az intim kapcsolatban, azzal ugyanúgy szembe kell nézni, mint bármilyen más jellegű gonddal. Nem szabad elhallgatni a másik elől, nem szabad elodázni. Őszintén beszélni kell róla és megkeresni a megoldást, mielőtt késő lenne, és tönkre menne emiatt két ember értékes kapcsolata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában