egyedülálló szülők

2020.04.11. 16:00

Főleg a pénztelenségtől félnek

Most minden szülő aggódik a családja egészségéért, anyagi biztonságáért. A gyermeküket egyedül nevelő anyukáknak, apukáknak azonban speciális nehézségekkel is szembe kell nézniük.

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

A szekszárdi Egyedülálló Szülők Klubjának vezetője, Mármarosi Melinda azt tapasztalja, az elmúlt időszakban a szülőkre a megélhetés mellett a gyereknevelés, otthoni tanulás, munkahelyi problémák, egészség, és oly sok egyéb teher hárult, amely miatt szinte napról napra kell erőt venniük magukon, hogy úrrá tudjanak lenni a nehézségeken. Különösen nehéz helyzetben azok vannak, akik a gyermeküket egyedül nevelik, hiszen ezekkel a kihívásokkal egyedül kénytelenek szembenézni.

– Jelenleg a legsúlyosabb probléma a bizonytalanság. A szülők félnek attól, hogy megszűnik a munkahelyük, hiszen akad példa arra, hogy megkérték a dolgozókat, péntekenként ne járjanak be. Többeknek a csökkentett munkaidővel járó bevételkiesés is problémát okoz. Vannak, akik azt vizionálják, hogy egyszer csak leáll az üzem, ahol állásban vannak, mert nem lesz beszállított áru, nem lesz mit feldolgozni – mondta lapunknak a klubvezető, hozzátéve, konkrétan nincs tudomása arról, hogy bárki elvesztette volna a munkahelyét a koronavírus miatt, mindenesetre a félelem folyamatosan jelen van.

Az anyagi bizonytalanság miatt vannak, akik attól is félnek, hogy például az albérletükből az utcára tehetik őket. A másik nagy probléma, hogy a szülők a nagyszülőktől nem tudnak segítséget kérni, hiszen ők éppen a veszélyeztetett korosztályba esnek. Márpedig, ha dolgozik a szülő, egy bölcsődés, óvodás vagy alsós csemete felügyeletét meg kell oldania.

A szerencsésebben otthonról dolgoznak. Az ő munkájukat viszont gyakran éri kifogás, miután többnyire ugyanazt a számítógépet, laptopot használják, amin a gyerekekkel tanulnak. Ráadásul a kicsiket nehéz rábírni arra, hogy eleget tegyenek a kötelességeiknek. Két gyereknél pedig ez már egyenesen lehetetlen vállalkozásnak tűnik, hiszen szívesebben rohangálnak, futnak, labdáznak körülöttük a lakásban. Emellett a szülők néha elszörnyedve szemlélik, mennyi iskolai feladatot kapnak az ifjak, ráadásul azok gyakran még számukra is nehézségeket okoznak.

A gyerekláthatás is fontos kérdés. Nyilván vannak jogai az apának, az anya viszont aggódik amiatt, hogy a férfi naponta jár dolgozni, és számos emberrel találkozik. Ez veszélyforrás. Az egyedülálló szülők számára ez nem ideális időszak a társkeresésre sem, pedig most igazán szükségük lenne valakire, akire nehéz helyzetben számíthatnak.

Mármarosi Melinda szerint a klubtagok egymást is segíthetik a vészhelyzet átvészelésében. Vegyék fel online egymással, vagy akár a régebbi barátaikkal a kapcsolatot, hátha kapnak egy-egy jó tippet, vagy akár egy receptet, filmötletet, amely segít a napi problémák okozta stressz feloldásában. És emellett keresi a lehetőségeket, és azokat, akik szívesen támogatnák az egyszülős családokat.

Keresik a támogatókat, a segítséget

Az egyszülős klub a többi civil szervezet, valamint az önkormányzat felé próbál nyitni. A hangsúly a segítségnyújtáson, az összefogáson van. Úgy vélik, jó lenne, ha egy helyen lehetne megtudni, hogy a családok hova fordulhatnak esetleges munkahelyi problémák esetén, ki tudna vigyázni a gyerekeikre, mi a helyes hozzáállás abban az esetben, amikor a szülő elmegy dolgozni, és minden nap attól fél, haza ne vigye a koronavírus-fertőzést a családjának, a gyerekeinek. Illetve hogyan alakul a veszélyhelyzet idején a szülői láthatás.

Az egyedülálló szülők támogatást eddig a budapesti központjuktól és sorstársaiktól kaptak. A klubot egyébként a tolna megyei könyvtár fogadta be. Nyilván ebben a helyzetben egyetlen rendezvényt sem tartanak, de már készülnek arra az időszakra, amikor minden a régi lesz. Vannak ötletek arra vonatkozóan is, hogy amikor vége a járványnak, akkor az egyedülálló szülők közösen elmennek egy-két napra kirándulni a gyerekekkel, hogy kicsit kifújhassák magukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában