interjú

2020.04.12. 11:30

Most csak otthoni bűnbánatra van lehetőség

A Pécsi és a Szeged-Csanádi egyházmegye, a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegyéhez tartozik. Ennek élén áll Bábel Balázs érsek, akit az idei, „furcsa” húsvétról kérdeztünk.

Wessely Gábor

Forrás: TN archív

– Húsvét, szertartások nélkül?

– Mindenképp fájdalommal tapasztalja ezt, aki benne van a liturgikus életben – mondja Bábel Balázs. – A járvány az egész emberiség számára tragédia, nálunk meg még ez is hozzájárul: a papok miséznek, de a hívek jelenléte nélkül.

– Volt a tévében, hogy oroszországi ortodoxok, pópák ugyanazzal a kanállal áldoztattak mindenkit a szertartáson, aztán az egyik résztvevő azt nyilatkozta, hogy nem félnek a vírustól, mert bíznak Istenben…

– Mi úgy gondoljuk, hogy érdemes betartani a rendelkezéseket. Nem vagyunk olyan fatalisták, hogy azt mondjuk: aki eljön a templomba, annak semmi baja nem lesz. Jézus korában is távol tartották magukat az emberek a ragályos betegektől. Ez a helyes cselekedet.

– Olaszországban papok közül is sokan meghaltak. Erről mi a véleménye?

– Fájdalommal vesszük tudomásul. A lelkipásztorok sem kivételek, mint ahogy Jézus sem volt kivétel, ő sem menekült meg a haláltól. Tegyük meg, amit lehet, de kiváltságokra ne vágyjunk!

– Tehát most tévés húsvét lesz?

– Igen, ez a megoldás kínálkozik. Itt, Kalocsán az én miséimet naponta közvetíti a helyi tévé. S ezt ki kell egészíteni otthoni imákkal, szálljunk kicsit magunkba, olvasgassuk a szentírást, tartsunk bűnbánatot! Nem tudjuk, meddig tart ez az időszak, a szakemberek részéről is nagy a bizonytalanság, a hozzánk hasonló egyszerű emberekben meg pláne. Bízzunk az isteni gondviselésben!

Sok viszontagságon át jutunk el Isten országába ezekben a nehéz időkben

Ezzel a címmel tette közzé húsvéti üzenetét Bábel Balázs kalocsai érsek a főegyházmegye honlapján. „Katonakoromban nem olvashattam a laktanyában Szentírást, templomba nem mehettem, és az akkori időknek a légköre elég nagy megpróbáltatást jelentett. Senki nem tudja előre, milyen kimenete lesz ennek a járványos betegségnek, hány áldozatot szed, mikorra cseng le, és mikor térhetünk vissza ahhoz az életformához, amit megszoktunk, de bátran mondhatjuk, hogy soha nem lesz többé olyan, mint ami eddig volt.

Hiszünk a gondviselésben, ami azonban nem fatalizmus, és nem is azt jelenti, hogy Isten megkímélt bennünket a megpróbáltatásoktól, hanem azt jelenti, hogy megadja a lelki erőt, hogy elviseljük a nehézségeket. Nagy tisztelettel gondolunk az egészségügyben és a közellátásban dolgozó embertársainkra, akik életük kockáztatásával végzik munkájukat, és reménykedünk abban, hogy előbb-utóbb tudósaink megtalálják a mostani betegség ellenszerét.

… A Miatyánkban megfogalmazott kérés: Legyen meg a Te akaratod! – azt foglalja magában, hogy azt az isteni kegyelmet kérjük, hogy mi minden körülmények között eljussunk az üdvösségre. … A mostani húsvéti jókívánságom is erre utal: A feltámadt Krisztus nyissa meg a mi értelmünket, hogy megértsük az írásokat: Meg van írva, hogy a Messiásnak szenvednie kell és harmadnap fel kell támadnia a halálból.”

Borítóképünkön: Bábel Balázs érsek egy alkalommal a szekszárdi Remete-kápolnánál is tartott misét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában