otthon a család

2020.04.01. 11:30

Most még a főzés is jóval macerásabb

Egyszerűen, olcsón jót és változatosat. Ez vezérelte eddig is a háziasszonyokat a konyhában, ám a mi életünkben a leleményességnek és a szervezettségnek a főzésben talán még soha nem volt ekkora szerepe, mint most.

Budavári Kata

Forrás: Shutterstock

Nem könnyű most főzni, hiszen már a vásárlás sem egyszerű. Gellér István, a szekszárdi Amaryllis étterem PR-munkatársának tanácsa szerint minimalizáljuk ezt a tevékenységet. Ha lehet, legfeljebb egy héten egyszer menjünk élelmiszer-áruházba, kiskereskedésbe. Tervezzük meg előre a menüt úgy, hogy nap nap után az egyes fogások egymásra épüljenek, a maradékokat és az alapanyagokat pedig használjuk fel okosan. Azt is elmondta, hogy számításaik szerint érdemesebb kiszállíttatni az ebédet, hiszen a napi ajánlat olcsóbb, mint a főzés, ezért ezt a már évek óta meglévő szolgáltatást tovább erősítették. A megyeszékhelyen az Amaryllis mellett például a Szász étterem is átállt a házhoz szállításra.

Ha mégis főzünk, érdemes megfogadni a táplálkozástudományi szakember tanácsait. Szili Lívia szerint a két hétre szóló bevásárláshoz jó ajánlásokat lehet találni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) Facebook oldalán, illetve honlapján, de vásárlási kisokost a bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda is készített.

A szakember szerint első lépésként fel kell mérni az otthoni készleteket, és ki kell találni, mi mindent szeretnénk enni, főzni a következő egy-két hétben. Ha megvan a lista, érdemes olyan boltba menni, ahol valószínűleg mindent megkapunk, és amelyet ismerünk, így nem kell sok időt az üzletben tölteni. Gumikesztyűben, szájmaszkban legyünk, amit az épületből kilépve vegyünk le, és dobjunk el. Otthon minden olyan megvásárolt dolgot, amit lehet, töröljünk, fertőtlenítsünk le, és természetesen mossunk kezet. Bár környezetvédelmi szempontból nem túl előnyös, most mégis előre csomagolt termékeket szerezzünk be, ha lehet.

És hogy mit vegyünk? Bár sokan igyekeznek lemondani róla, de kell a szénhidrát, persze nem mindegy, milyen. Igyekezzünk teljes kiőrlésű, rostban gazdag gabonát választani, olyat, amely magvakkal dúsított. A száraz hüvelyeseket, valamint az olyan alternatív köreteket, mint a quinoa most különösen ajánlja a szakember, mert magas a tápanyag tartalma. Valóban nem baj, ha egymásra épülő ételeket tartalmaz a menünk, így az imént említett quinoa tarhonya helyett kiváló egy pörkölt mellé, majd a következő napon desszert készülhet belőle. A pörkölthöz előzőleg vagy később jól passzol egy főzelék, amelyet egyébként hetente egyszer érdemes enni.

Szili Lívia szerint az egyetlen fegyverünk a koronavírus ellen az immunrendszerünk erősítése, ezért fontos a C-vitamin, amelyet citrusfélékkel, paprikával, petrezselyemzölddel, csipkebogyóval vihetünk be, továbbá érdemes kivit, kelbimbót, brokkolit fogyasztani, és most jó szolgálatot tesznek a sokáig elálló, nyers zöldséget tartalmazó savanyúságok is.

Miből és mennyit vásároljunk?

Pékáruból 2 hétre 1 főnek 2 kilót, köretnek valóból és fehérjéből, így húsból, felvágottból ugyanekkora mennyiséget érdemes számolni a dietetikusok szerint. Ideális esetben hetente 1-2 alkalommal halnak is a tányérunkra kellene kerülni, amely lehet konzerv is. Tejtermékből 2 hétre 1 embernek 7 literrel kell számolni, tojásból 10 darabbal, bármilyen zsiradékból 1 tégellyel. Olajos magvakból 1 maréknyit érdemes bekapni naponta. Édesítőként mézet, rágcsálnivalóként magvakat, gyümölcs- és zöldségcsipszet, kölesgolyót ajánlanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában