kiskertész

2020.04.22. 09:30

Népszerű a füge, lekvár is készül belőle

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Az öreg pincénk mellett öt fügebokrot ültettünk, még jó pár éve, mára szinte hatalmas bokros fákká összenőttek, mondta olvasónk. A meleg helyen jól érzik magukat. Ha sok terem belőle az adott évben, akkor lekvárt készítek, de volt amikor fügeborral is próbálkoztunk, mondta olvasónk.

Egyre több udvarban, kertben látni fügefákat, melyek kicsit a mediterrán országok hangulatát idézik. Olvasóink közül többen is kérdezték, hol él meg a füge? A fügével kapcsolatban sokan azt hiszik egy fa, pedig igazából egy bokorról van szó, mely akár 3-4 méter magas cserjévé is kifejlődhet, mondta Kis Lajos bátaszéki kertész. A füge neveléséről érdemes tudni, hogy a hazánktól északabbra fekvő országokban már nem termeszthető, mínusz 15 fokban már elfagy a növény. A füge eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de ősrégi idők óta termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában is, ahol olcsó néptáplálék, aszalják, és bort is készítenek belőle.

Nagyon valószínű, hogy a 14. században, az Anjouk uralkodása idején, az olasz kapcsolatok révén került el hozzánk. Féltrópusi növény, amelyet – ennek megfelelően – meleg, napsütötte, szélvédett helyre, délre néző falak elé kell ültetni. Talajban nem válogat, de meghálálja a jó földet. Rendszeres növényvédelemre nem szorul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában