táplálkozástudomány

2020.04.03. 20:00

Táplálkozásunkkal is segítünk magunkon, ha betegek vagyunk

Enyhébb betegségekkel ezekben a napokban igyekszünk távol maradni a háziorvosi rendelőtől, és táplálkozásunkkal is segíteni magunkon. Épp ezért jó ha tudjuk, mit érdemes fogyasztani például ha náthásak vagyunk.

Budavári Kata

Forrás: Shutterstock

A felső légúti megbetegedéseket, a náthát hetven százalékban vírusok okozzák. Ha már elkaptuk, egyetlen ellenszerünk az immunrendszerünk, amelyet táplálkozásunkkal is erősíthetünk. Antibiotikumot csak akkor ír fel az orvos, ha már fennáll a felülfertőzés veszélye, vagy ha már szövődménye van a betegségnek.

Szili Lívia táplálkozástudományi szakember szerint a legfontosabb, ha vírus okozta kórság gyötör minket, hogy maradjunk otthon, és pihenjünk. Szervezetünket ne terheljük nehéz, zsíros fogásokkal, disznótorossal például. Együnk viszont C-vitaminban gazdag ételeket, így például citrusféléket. Jó tudni, hogy egy egészséges felnőttnek a napi javasolt mennyiség ebből a vitaminból 90–200 milligramm, amely szükségletünket két nagyobb citrommal, egy közepes grépfrúttal vagy két naranccsal elégíthetjük ki. A zöldségekben, gyümölcsökben található flavonoidok a C-vitaminnal együtt lerövidíthetik a betegség időtartamát. E vegyületeknek gyulladáscsökkentő és antivirális hatásuk van, ráadásul a rákmegelőzésben is fontos a szerepük.

Az ételünk a gyógyszerünk is lehet, ha tudatosan táplálkozunk Illusztráció: Shutterstock

Ugyanez igaz a zöld teára, amelyet folyadékpótlásra láz esetén is nagyon ajánl a szakember. Kutatások igazolják, hogy influenza esetén is segítenek, bár az oltással semmiképp sem ér fel a hatása, az azonban szintén nem elhanyagolható tény, hogy ízletes és javítja a közérzetet. Ha lázasak vagyunk, emellett érdemes limonádét, paradicsom- és zöldséglevet inni.

Ha antibiotikumot szedünk vagy hasmenésünk van, nem szabad megfeledkezni a probiotikumok szedéséről sem. A hasznos baktériumok megtalálhatók több tejtermékben, kefirben, joghurtban, sajtban.

Hasmenés után ezt ajánlott enni-inni

Ha valaki hasmenéssel, hányással járó betegségen van túl, és szeretné visszaépíteni a szervezetét, fontos, hogy pótolja az elvesztett folyadékot, ám ne szénsavas üdítőt és koffeint fogyasszon. Az első szakaszban érdemes dehitratáló folyadékot inni. Ha ez nem áll rendelkezésünkre, főtt zöldségek leve, gyümölcs- és hársfatea is számításba jöhet cukor nélkül vagy kevés cukorral. Ezt követően jöhetnek a keményítőt tartalmazó élelmiszerek, az úgynevezett nyáklevesek hígra főzött búzadarából, rizsből, zabpehelyből, esetleg rántott leves zsiradék nélkül, reszelt sárgarépa és pirított fehér kenyér. A harmadik szakaszban ropit, háztartási kekszet, banánt, almát, majd fehérjét is ehetünk, de húsokból csak soványat, esetleg halat, busát és hekket, lágy főtt tojást, sovány túrót, és zsírban sütés helyett pároljuk ételeinket. A negyedik lépés a zsírszegény sütés, amikor puffasztó és rostos fogásokat még mindig nem fogyaszthatunk. Ezt követően térhetünk vissza normál étrendhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában