Karanténstílus

2020.04.23. 14:00

Új hullám ad irányt a divatos öltözködéshez

Karanténstílusnak hívják azt a hullámot, amely a koronavírus-járványveszélyben irányt mutat a divatos öltözködéshez. Kicsit igényesebb, mint az átlagos otthoni öltözet, és kicsit lazább, mint a hétköznapi megjelenés. A trendet Kovács Yurkov Orsolya nemzetközi stílusszakértő elemezte lapunknak.

Brunner Mónika

Forrás: Beküldött kép

Kovács Yurkov Orsolya nemzetközi stílustanácsadó úgy látja, Tolna megye különleges hely, tele különleges emberekkel, kivételes nyitottsággal. A stílustanácsadó úgy véli, a legfontosabb üzenete számukra most az, hogy „maradjanak otthon”, de ez megtehető stílusosan is. Az ugyanis, hogy ki mit visel, nem feltétlenül helyszín, hanem egyéni igény kérdése. Függ továbbá attól is, hogy éppen milyen tevékenységet folytat. Nem mindegy, hogy önfejlesztő online tréninghez, vagy takarításhoz öltözik fel.

– Nagyon sok nő és férfi az otthoni öltözködés során először a szívéhez nőtt, lestrapált darabokhoz nyúl. Hányszor mondjuk azt is, otthonra még jó lesz! Pedig otthon is lehetne stílusosan, mégis kényelmesen és praktikusan öltözködni. A cél, hogy az szemet gyönyörködtető legyen a párunknak, magunknak, de az otthoni munkával, házimunkával, főzéssel, és pihenéssel is kompatibilis legyen – vallja a nemzetközi stílusszakértő. Hozzátette, ma már számos inspiráló ötlet, divattrend elérhető az interneten is.

Októberben ő maga személyesen is adott tanácsokat Tolnán egy előadás során. Akkor arról beszélt, mi tekinthető trendinek. A járványidőszakban ezek a szempontok nyilván megváltoztak. Kovács Yurkov Orsolya azt tanácsolja, most elsősorban nem az újabb darabok felhalmozására kell koncentrálni. Ez az időszak kiválóan alkalmas arra, hogy az emberek megismerjék önmagukat. Milyen stílus áll jól nekik, amely a testalkatukhoz is illeszkedik, és amelyben magukat is jól érzik. Itt az idő átnézni a ruhásszekrényt, és megválni azoktól a daraboktól, amelyekre már nincs szükség. Egyúttal egészen új szettek is összeállíthatók a meglévő ruhaneműkből, amelyekre korábban nem is gondoltunk.

A stílustanácsadó hozzátette, bizony sokan szembesülnek azzal, hogy akadnak olyan darabok, amelyeket meg sem kellett volna vásárolni, és annak az ára most jó lenne, ha a zsebünkben lenne. Ezeket a tapasztalatokat érdemes a későbbiekben figyelembe venni, mert tudatosabbá tehető a vásárlás.

– A változás változást szül, igaz ez a megjelenésre is – teszi hozzá. – Sokunk például otthonról dolgozik, és életében először szembesül azzal, hogy videón keresztül kell megbeszéléseket, egyeztetéseket folytatnia. Ezt azonban nem teheti meg lestrapált régi ruhákban, ápolatlanul. Ez új kihívás, új gondolkodást igényel, hiszen itt már nem csak azzal kell tisztában lennünk, hogy egy videón milyen szín mutat jól, és milyen fazonban mutatunk a legjobban, hanem azzal is, hogy milyen magasságban legyen a kamera, mi legyen a háttérben és mik a legjobb fényviszonyok egy videós egyeztetéshez. Egy új stílus alakult ki: a karanténstílus. Kicsit stílusosabb, mint az átlagos otthoni öltözet, és kicsit lazább, mint a hétköznapi megjelenésünk – hangsúlyozta Kovács Yurkov Orsolya.

Fotó: Beküldött kép

Ismertette még, hogy a járványveszélyhelyzet testet ölt az új kollekciókban, hiszen a nemzetközi divatvilág mindig érzékenyen reagál a társadalmi, környezeti változásokra. Több nagy divatház és divatcég jelent már meg új ötletekkel, ami az otthoni kényelmes, mégis stílusos öltözet témáját dolgozza fel. Biztos lehet benne mindenki, hogy tovább fog lazulni a megjelenés és teljesen új darabok és stílus fog megjelenni a kifutókon, aztán pedig a boltokban.

Végül arra emlékeztetett a stílustanácsadó, ha az otthoni megjelenésben elengedjük magunkat, az a kedélyállapotra is káros hatással lesz. Rengeteg kutatás és pszichológiai teszt jutott arra az egyöntetű eredményre, hogy nagy hatással van a kedvre, önbizalomra, önbecsülésre az, hogy mit viselünk. Amennyiben pizsamában, szakadt, olajfoltos, kinyúlt darabokban telnek a napok, előbb-utóbb nagy valószínűséggel úrrá lesz rajtunk a negatív hangulat.

Otthoni mozgalmat indítottak

Azok, akik elkeseredtek, hogy a kijárási korlátozások miatt csak kevés embernek lehet megmutatni egy-egy divatosabb öltözéket, jó hír lehet, hogy a Yurkov stílusszakértők elindították az „Otthon is stílusosan” mozgalmat. Van egy Facebook csoportjuk, ahol a csoporttagok otthoni szettjeiket osztják meg az érdeklődőkkel, ezzel is inspirálva egymást. Ráadásul mindenkinek fontos a visszajelzés, és jólesik egy bók. Természetesen a férfiakat sem zárják ki, tőlük is várnak inspiráló ötleteket arra vonatkozóan, miként lehet valaki otthon is stílusos. Hiszen nemcsak öltönyben lehet valaki vonzó. A tagok egyúttal arra is felhívják a figyelmet, „elsősorban magunknak, magunkhoz öltözzünk”.

Borítóképünkön: Kovács Yurkov Orsolya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában