közlekedés

2020.05.07. 07:00

Kevesebb a motoros a korlátozások miatt

A szép időben egyre több motoros jelenik meg az utakon. Az elmúlt hetekben azonban az ilyenkor megszokottnál kicsit kevesebben pattantak motorra.

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

A kijárási korlátozás bevezetése óta 32 százalékkal esett vissza a motorosok forgalma a múlt év hasonló időszakához képest, tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) sajtóosztálya. (A személyautóknál 52,8 százalékkal kevesebb áthaladást észleltek a kamerák.)

A díjellenőrző kamerarendszere március 28. és április 28. között országosan mintegy 110 ezer motorosáthaladást érzékelt a hazai díjköteles utakon – derült ki a NÚSZ Üzleti Intelligencia Osztálya által végzett elemzésből.

Tolna megyében ugyanebben az időszakban 3254 motoros áthaladást láttak a NÚSZ fix kamerái a díjköteles gyorsforgalmi- és főutakon, ami mintegy 22 százalékkal volt kevesebb, mint tavaly ilyenkor, amikor 4192 motoros áthaladást rögzítettek.

Nagyobb mértékben Tolna megyében is a gyorsforgalmi utakon csökkent a motoros forgalom, itt a tavalyi évhez képest idén az említett időszakban 72 százalékos volt a visszaesés, míg a díjköteles főutakon 15 százalékkal láttak kevesebb motoros áthaladást a kamerák.

Érvényes éves e-matricát március 28. és április 28. között mindössze 715 darabot vásároltak a közlekedők, míg a tavalyi év azonos időszakában mintegy kétszer ennyi, összesen 1417 Tolna megyei vignetta fogyott.

E-matricából egyébként az idei évre az összes díjkategóriában eddig 18 774 darab fogyott a decemberi elővásárlással együtt, míg egy évvel korábban ugyanezen időszakban 18 037 darab kelt el. Ez az idei évre vonatkozóan összességében 4 százalékos növekedést jelent Tolnában.

A motorosok esetében a forgalomcsökkenés mértéke összességében a gyorsforgalmi utakon volt a legnagyobb: a hazai autópályákon és autóutakon 43, a főutak esetében 25 százalékkal kevesebb motoros­áthaladást láttak a kamerák – mondta Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója. A külföldi felségjelzésű motorok esetében a határzár következtében jóval nagyobb, 77 százalékos volt a visszaesés. A magyar rendszámú motorok esetében az áthaladások száma csak 22 százalékkal csökkent.

A kijárási korlátozás bevezetése óta eltelt időszakban a legtöbben Pest megye díjköteles útjain ültek motorra. A gyorsforgalmi utak közül a többség az M0-áson, az M2-esen, illetve az M8-ason motorozott, a főutak közül pedig a 84-es, valamint a 10-es és az 51-es főúton látták a legtöbb motorosáthaladást a NÚSZ kamerái.

A forgalomhoz hasonlóan alakultak az e-matrica vásárlási adatok is. Idén – a tavalyi év március 28. és április 28. közötti időszakához viszonyítva – feleannyi, mindössze 4181 darab havi és heti motoros matrica fogyott. A havi motoros matricából 27, az évesből 57 százalékkal vásároltak kevesebbet. Míg tavaly ugyanebben az időszakban a motoros matricák húsz százalékát külföldi felségjelzésű járműre vásárolták, addig idén ez az arány mindössze három százalék.

A motorozás maga a szabadság

Simon Péter harmincnégy éve – tizenhat éves kora óta – motorozik, balesete eddig nem volt és bízik benne, hogy ezután sem lesz. Bár mint mondta, sokszor csak a szerencsén múlt, az autósok ugyanis nem mindig tekintik közlekedési partnernek a motorosokat. Így van ez előzéseknél, körforgalomnál. Általában az ember nem azért pattan motorra mert nap mint nap azzal jár el dolgozni, vagy bevásárolni, hanem mert élvezi a szabadságot, a levegőt ahogy „átöleli” a testét, mondta Simon Péter. A motor egy luxus sport, egy jó sisak százezer, a motoros csizma ötvenezer, egy protektoros ruha akár több százezer forintba is kerülhet. Nem beszélve arról, a motorban csak az olajcsere százötven–kétszázezer forintba kerül, minőségtől függően. Sokan különböző klubok tagjai, közösen csinálnak programokat, de sokan vannak, akik egyedül vagy egy családtaggal utaznak, mondta Simon Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában