egészséges életmód

2020.08.27. 11:30

Egészséges étrenddel készülhetünk az őszre

Még egy átlagos őszre is igyekszik sok szülő felkészíteni gyermeke szervezetét, már amennyire ez lehetséges. A 2020-as év viszont nem szokványos.

Budavári Kata

Fotó: Makovics Kornél

A tanév egy hét múlva kezdődik, így érdemes a gyerekeknek már most korábban feküdni és korábban kelni. Szili Lívia táplálkozástudományi szakember elmondta, az alsósoknak még tíz-tizenegy, a felsősöknek legalább nyolc-kilenc óra alvásra van szükségük. Hangsúlyozta, ez az ő érdekük.

Mivel az iskola izgalommal, stresszel jár, fontos a magnézium pótlása, amely nem csupán tabletta bevételével történhet. A magnézium megtalálható a mandulában, kesudióban, zabkorpában, halakban, de a paradicsomban és a banánban is. Szintén elengedhetetlen, hogy elég kalciumhoz jussanak, hiszen a gyerekek csontjait erősíteni, védeni kell, főleg, hogy a nehéz iskolatáskát is cipelik. Ezért napi fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket kell fogyasztaniuk, de a kalcium megtalálható ásványvizekben, olajos magvakban és halakban is.

D-vitamin most még termelődik a szervezetünkben, de érdemes tudni, hogy ennek, valamint a szelénnek és cinknek a hiánya okozhatja, hogy kevésbé vagyunk ellenállóak egyes megfázásos betegségekkel szemben.

A szakember szerint ha eddig nem is volt így, ám iskolaidőben mindenképpen fordítsunk gondot arra, hogy csemeténk naponta ötször étkezzen, és semmiképp se maradjon ki a reggeli. Azért, hogy ne üres gyomorral menjen iskolába, adjunk neki zabkását, gabonapelyhet vagy teljes kiőrlésű kenyérből készített szendvicset. Tízóraira, uzsonnára jó a teljes kiőrlésű keksz vagy egy szendvics, amit akár túróval is megkenhetünk. Már most gyakoroltassuk a kicsikkel, a leendő elsősökkel, hogy rendszeresen igyanak, legyen mellettük egy vízzel teli kulacs. Tanítsuk meg nekik, hogy a szüneteket erre is használják ki, hiszen tan­órán nem elégíthetik ki szükségleteiket. Ihatnak a gyerekek teát, magas gyümölcstartalmú gyümölcslevet is.

Azért, hogy az egészséges táplálkozást még élvezetesebbé tegyük, Szili Lívia egy olyan játékot javasolt, amely szerint különböző színekkel jelölt napokat tarthatunk. A sárga napon kínáljunk a gyereknek banánt, sárga paradicsomot, barackot, a lilán szilvát, céklát, a zöldön brokkolit, szőlőt.

Tanítsuk meg az iskolásoknak az alapvető higiéniai szabályokat, mondjuk el, miért elengedhetetlen az alapos kézmosás. Állítsunk össze nekik kézfertőtlenítőből, zsebkendőből, papírtörlőből álló csomagot, és hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy most ne bújjanak össze a barátaikkal, ne ölelgessék egymást. Szili Lívia azt szintén elmondta, hogy ha étrend-kiegészítőt vásárolunk gyermekünknek, lehetőség szerint kombinált készítményt vegyünk, amely az életkorának megfelelő mennyiségben és arányban tartalmaz többféle vitamint, nyomelemet.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában