a mohácsi vész évfordulójára

2020.08.27. 18:00

II. Lajos seregének útvonalát járják be a lovasok

Steinbach Zsolt

Fotó: Mártonfai Dénes

A török időket idéző, korhű ruhákba öltözött lovasok jelentek meg csütörtökön Tolnán, a Hősök terén. Egy csapat, amely a mohácsi csata évfordulója kapcsán idén is bejárja II. Lajos seregének az 1526. augusztus 29-i összecsapás helyszínére vezető útvonalát.

Varga Zsolt szervező elmondta: 1926-ban, a mohácsi csata 400. évfordulója alkalmából ezen az útvonalon Érdtől Mohácsig több településen – Tolnában Dunaföldváron, Tolnán, Szekszárdon, Bátán – helyeztek el emléktáblát. A közelgő 500. évforduló kapcsán ezeket az emlékhelyeket érinti az augusztus 24-től 29-ig tartó zarándoklat, a Tolna megyei Rády huszárbandérium és a Vértes Egyesület tagjaival. A legidősebb lovas 76, a legfiatalabb 11 éves. Szerdán Paks mellett éjszakáztak, csütörtökön Bogyiszlón alszanak. Pénteken Szekszárdon jelennek meg.

A csapat legidősebb lovasa 76 esztendős, a legfiatalabb 11 éves Fotó: Mártonfai Dénes

Tolna fontos állomása volt a mohácsi csatára való felkészülésnek. A tolnai megemlékezésen a lovasok emlékszalagot kötöttek, Ezerné dr. Huber Éva jegyző és Varga Zsolt pedig megkoszorúzta a városháza falán levő emléktáblát.

Borítókép: A lovas zarándoklat résztvevői Tolnán, a Hősök terén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában