időjárás

2020.09.25. 07:00

Mindjárt itt a hűvös őszi idő, korán érkezik a fagy

Felemásra sikerült az idei nyár, későn érkezett a forróság és hamar vége is lett. Május, június az átlagosnál hűvösebb volt, júliusban is csak két hét jutott az igazán jó időből, augusztus viszont hozta a várt strandidőt. A szeptemberre sem lehet panaszunk, ám úgy tűnik, a hétvégére megérkezik a hűvösebb idő.

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Sokan érezhetik úgy – talán a vírushelyzetnek köszönhetően is –, mintha az idei nyár elmaradt volna. Persze érthető ez valamilyen szinten, hiszen nem tudtuk magunkat teljesen elengedni a Covid–19–járvány miatt, illetve az utazásaink nagy része is elmaradt vagy módosult ebben az évben. Akárhogy is, lassan vége a nyári szezonnak.

A következő két hónap azonban még tartogathat izgalmakat megyénkben, hiszen még csak most kezdődött el az igazi szüret és nem mindegy, milyen időben szedik a szőlőt a gazdák.

Sokakat érdekel, milyen lesz az időjárás idén ősszel, kompenzálja-e a nyári változékonyságot a sors egy csodás ősszel. Nos a Dávid-naptár (Dávid Mihály szabadalmaztatott eljárása már 47 éve ad útmutatást a várható időjárásról) nem feltétlenül ezt ígéri, a vénasszonyok nyara úgy tűnik rövid lesz. Bár komoly hideget nem jósol a szakember az ősz elejére, a hőmérséklet hirtelen visszaesik, és szeptember utolsó napjaiban már nem kúszik 20 fok fölé a hőmérő higanyszála.

Az előrejelzés szerint megyénkben e hét végén, péntektől változik az idő, az addig kellemes nyárutót jóval hűvösebb, csapadékosabb, szelesebb hét követi. Az esőre szükségük is van a mezőgazdasági termelőknek, hiszen sok helyen már az őszi vetést készítik elő.

A Dávid-féle előrejelzés szerint októberben 15 fok meleg lehet a csúcs, és nem lesznek ritkák az éjszakai fagyok sem. Október középső harmadában nagyon sok esőre számíthatunk. A november a hónap elején hozza az átlagot 10 fok körüli maximumokkal, de a hónap második harmadától nem lesznek ritkák a fagypont körüli hőmérsékletek – véli a nyíregyházi mérnök.

Nagyon hiányzik az eső a földekről

Tolna megyében három hétig nem esett az eső, ami leginkább a mezőgazdaságban okozott eddig gondot. Az idei év amúgy is nagyon aszályos volt. A talajok egyre szárazabbak, különösen a megye déli felében: errefelé a felső fél méteres rétegben már a kritikus negyven százalékot sem éri el a talaj nedvességtartalma a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában. A napraforgót és a kukoricát is vágják, ezeknek kedvez az idő. A repce szempontjából viszont nagyon kedvezőtlen a helyzet: ahol még augusztus végén a földbe került a mag, ott megkapta a keléshez szükséges csapadékot a növény és jelenleg 2-4 leveles állapotban van. A további fejlődéséhez azonban most már égető szükség lenne az esőre, különösen ott, ahol csak az eső után került elvetésre a mag.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában