életfaprogram

2020.11.21. 18:10

Együtt nőhetnek az elültetett fák a kisgyerekekkel

Kalmár Klaudia

20201113 Paks érkezési sorrendben adták át az életfákat, az emléklapokat és a kis gravírozott táblákat ma (11.13.) a Paksi Képtár melletti területen. Az ÖKO Munkacsoport Alapítvány hagyományos akciójában idén huszonhét kisbaba lett életfa-tulajdonos. Fotó: Molnár Gyula MGY Tolnai Népújság

Fotó: Molnár Gyula

A paksi ÖKO Munkacsoport Alapítvány minden évben megtartja a facsemeték átadását. Ennek a programnak az a célja, hogy a családok fákat ültessenek, ezzel hozzájárulnak a klímaváltozás visszaszorításához, valamint a gyermekek környezettudatosságra neveléséhez.

A családok a helyi klímához legjobban alkalmazkodó tölgy, hárs és juhar közül választhatnak, melyek az ültetés után együtt nőhetnek gyermekeikkel. Az életfaprogramban idén azok a családok igényelhettek facsemetét, akiknél 2019. október 1. és 2020. augusztus 20. között született a kisbaba.

Idén huszonheten kaptak fát, ami kevesebb, mint az elmúlt években. Ennek az az oka, hogy a lakótelepi társasházakban élők jelentkezését idén nem tudták fogadni, mert annyira parkosított már a lakótelep, hogy nem férnek el újabb fák a közterületen. Elképzeléseik szerint találnak a városvezetéssel közösen egy olyan területet, ahova elültethetik életfáikat a panelházakban élő családok is.

Fotó: Molnár Gyula

A járványügyi ajánlásokat betartva, 2020. november 13-án érkezési sorrendben adták át az életfákat, az emléklapokat és a kis gravírozott táblákat a Paksi Képtár melletti területen. Idén, alkalmazkodva a járványhelyzethez, a kisbabák nélkül várták a szülőket, és a facsemetéket érkezési sorrendben, azonnal átadták nekik.

2006-ban adott át először életfákat az ÖKO Munkacsoport Alapítvány. Mindig október közepén tartották a facsemeték átadását, néhány éve viszont novemberben teszik ezt a klímaváltozás miatt.

Az akciót Paks Város Önkormányzata, a DC Dunakom Zrt. és azon adózók támogatták, akik az adójuk egy százalékát az ÖKO Munkacsoport Alapítványnak ajánlották fel – írta a TelePaks.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában