Gasztronómia

2020.11.14. 18:10

Töltelékekként, köretként is megállja a helyét

TN

Forrás: Shutterstock

A szelídgesztenyéről sokaknak a gesztenyepüré jut eszébe, vagy a télen, a kályhás gesztenyesütők felől áradó finom sültgesztenye-illat.

Ez a gyümölcs azonban ezeknél az érzékszerveinkre gyakorolt ínycsiklandó hatásán túl, rendkívül figyelemre méltó tulajdonságokkal bír, ezért jó, ha nem csak idénygyümölcsként gondolunk rá. Hiszen tele van vitaminnal, antioxidáns hatású, „sejtvédő” E-vitaminban bármelyik gyümölcsnél gazdagabb. Még a belőle készített hagyományos gesztenyemassza, -püré is számottevő mennyiséget tartalmaz.

Kevéssé ismert az a tény, hogy a C-vitamin-tartalom is jelentős a gesztenyében, valamint igen sok benne az ásványi anyag, viszont zsiradékot a gesztenye csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz, koleszterint pedig egyáltalán nem. Az élelmi rost hányada is jelentős. A rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában is. Magas szénhidráttartalmának köszönhetően pedig étrendünkben helyettesíthetjük vele a gabona- és burgonyaféléket.

Melengető pillanatokat szerezhet télen a frissen sült gesztenye Fotó: Shutterstock

A fentiek alapján vitathatatlan, hogy egy szuper egészséges élelmiszer a gesztenye. Számos formában megtaláljuk a boltokban, ezért nem feltétlenül kell téli csemegeként számon tartanunk. A mélyhűtött áruk között az egész pucolt, a natúr püré, de lehet már natúr főtt gesztenyét kapni védőgázas csomagolásban is, és sütéshez, búzaliszt helyett, már őrölt, azaz gesztenyeliszt formában is hozzájuthatunk, ehhez a fantasztikus gyümölcshöz. Számos húsos étel töltelékeként, vagy köretként is megállja a helyét.

Borítóképünkön: Sütés előtt fel kell vágni a héját, hogy a keletkező gőztől ne robbanjon szét Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában