Törő György fafaragó művész

2020.12.04. 12:30

Betlehemi jelenetei a megye több településén láthatóak

Wessely Gábor

Fotó: W. G.

Több mint tíz éve kerülnek ki ilyenkor a városközpontba Törő György fafaragó művész alakjai, melyek betlehemi jelenetet ábrázolnak. A megyeszékhelyen lévő fafaragások nélkül a város lakói talán el sem tudnák már képzelni az ünnepvárást. Más településeken is Törő-féle figurák jelzik a karácsony közeledtét, például szülőfalujában, Szakályban. Sőt, raktáron is van nála két kollekció; hátha igény lesz rá valahol.

– Ezek zsűrizett munkák – hangsúlyozza Törő György –, s nem azért nincsenek aprólékosan kidolgozva, mert az alkotójuk nem lenne képes rá, hanem azért, mert a népi faragásnak ez a jellemzője. Minél kevesebbet elvenni a fából, minél egyszerűbben kifejezni a lényeget – állítja a megyeszerte ismert alkotó.

A korosodó mester még mindig aktívan tevékenykedik.

A járvány miatt ugyanúgy, mint sok más esemény, az idén elmaradtak a szakmai összejövetelek, de máskor évente több fafaragó tábor propagálója, résztvevője, részint az anyaországban, részint határainkon túl: Kárpátalján, Felvidéken, Vajdaságban és Szlovéniában.

A szervezőmunkát segíti a Falvak Kultúrájáért Alapítvány, tájékoztat a fafaragó. Ennek égisze alatt működik a Dunai Nemzetközi Alkotókör, melynek elnöke a szekszárdi művész. Bázisuk nem éppen a szomszédban, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Aranyosapátiban van.

Borítókép: Törő György szekszárdi műhelyében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában