otthoni praktikák

2020.12.17. 16:20

Házi szerek számolják fel a zavaró illatokat

Tolnai Népújság

Forrás: Shutterstock

Hiába tiszta a lakás, ha kellemetlen illatok szálldosnak. A jó hír, hogy nem kell drága illatosító vagy vegyszer, hogy leszámoljunk velük – írja a lakaskultura.hu.

A porzsákos porszívó nagy hátránya, hogy használat közben az összegyűjtött, állott por visszakerül a levegőbe. Hogyan legyen friss, illatos a szoba? Fogjunk egy vattakorongot, csepegtessünk rá néhány csepp illóolajat, majd helyezzük el ezt a gép porzsákjában. Ha kisbaba van a lakásban, körültekintően válasszuk ki az illatosítót, ugyanis három éves kor alatt nem mindegyik olaj ajánlott. Jó megoldás lehet továbbá, ha a porzsákba egy-két fahéjrudat dobunk.

Az olajszagú konyha felfrissül, ha narancshéjdarabokat forralunk fel kevés vízben a tűzhelyen. A párologtatóba is tehetünk három-négy evőkanál narancslevet, és az egész lakás illatos lesz. Jó megoldás lehet még, ha félbevágott narancsot helyezünk el egy tálon, és azt tesszük az asztal közepére.

Hiába tiszta a mosogatószivacs, mégis kellemetlen az illata? A kiöblített szivacsot kicsavarva tegyük a mikrohullámú sütőbe! A csírátlanítást 600 watton végezzük, úgy három percen keresztül, így a szag és a baktériumok eltűnnek. Bosszantó, ha a hűtőszekrény alapos tisztítása után még mindig kellemetlen szagot érzünk. Sokan tudják, hogy a fridzsiderbe tett szódabikarbóna hatására megszűnnek a kellemetlen szagok.

Rossz szag esetén a mosogató és a kád lefolyójába öntsünk fél csésze szódabikarbónát és meleg csapvízzel mossuk le azt. Ez semlegesíti a lefolyóban lévő szagokat. Ráadásul ezzel a módszerrel hasznosan szabadulhat meg a hűtőben korábban használt szódabikarbónától is.

Borítóképünk: Előfordul, hogy a porszívóban lévő állott port kell közömbösíteni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában