erősítsük immunrendszerünket

2021.01.10. 11:30

Hasznos tanácsok a nátha kezelésére

A nátha közönséges esetben néhány nap alatt kezelés nélkül is megszűnik, ám hajlamosító tényezők esetén súlyosabb szövődmények léphetnek fel.

Tolnai Népújság

Sick day at home. Asian woman has runny and common cold.

Fotó: Pormezz - stock.adobe.com

Bár most a koronavírus-járvány foglalkoztat mindenkit, azért ne gondoljunk mindjárt a legrosszabbra, ha megfázásos tüneteket tapasztalunk. Mert ugye a náthának is most van a szezonja.

A meghűlés, más szóval nátha vagy megfázás, a felső légutak heveny vírusos fertőzése következtében alakul ki. Ilyenkor a vírusok megtelepszenek a nyálkahártyában, emiatt jönnek létre a jellegzetes helyi és általános tünetek. Legfontosabb rizikófaktornak az immunrendszer legyengült állapotát tekintjük. Ezért is gyakori a meghűlés a téli hónapokban, amikor szervezetünk kevesebb vitaminhoz, napsütéshez, mozgáshoz jut.

Hidegben gyakrabban alakul ki felső légúti fertőzés, mivel ilyenkor az immunrendszer gyengül, a hidegnek kitett területek vérellátása romlik. Hideg levegőn tartózkodás során az orrnyálkahártya vérellátása is romlik, hőmérséklete is csökken, ami kedvez a vírusok szaporodásának.

A vírusok elsősorban cseppfertőzéssel, köhögéssel, tüsszentéssel terjednek, de nem elhanyagolható a kontakt úton való terjedés sem. Tenyerünkbe köhögve, tüsszentve egy kézfogás vagy a közös számítógép használata által, főként a higiénés szabályok betartásának figyelmen kívül hagyása esetén átadhatjuk a fertőzést. Ezért fontos a kézmosás, a számítógép munkafelületeinek tisztítása, és nem utolsósorban az, hogy zsebkendőbe köhögjünk, tüsszentsünk.

A leggyakoribb meghűlést, megfázást okozó vírusok a rhinovírusok, az RSV (respiratory syncytial vírus), parainfluenza vírusok, enterovírusok, adenovírusok. Látható, hogy milyen széles a paletta, ezért nem meglepő, hogy évente akár több alkalommal is ágynak dönthet a megfázás.

Közönséges esetben néhány nap, egy hét alatt a panaszok mérséklődnek, majd kezelés nélkül is megszűnnek. Jelentősége leginkább abban rejlik, hogy arra a néhány napra az életminőséget jelentősen rontja, illetve hajlamosító tényezők esetén szövődmények léphetnek fel. Ha a tünetek három napon belül nem enyhülnek, panaszai súlyosak és évente több mint háromszor jelentkezik megfázás, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

A nyugalmas, egyenletes hőmérsékletű otthoni környezet, ágynyugalom gyorsítja meg leginkább a gyógyulást. Persze a tüneti szerek alkalmazása a legtöbb esetben nem nélkülözhető. Orrcsepp, torokfertőtlenítő készítmények, vitaminok, köptető használata a legáltalánosabban elterjedt kezelési mód.

Jelentősebb a megfázás kockázata legyengült állapotú, idős, más alapbetegségben szenvedő egyéneknél, illetve kisgyermekek esetében. A meghűlés következtében az arra hajlamos betegeknél nem ritkán arcüreggyulladás, középfülgyulladás, tüdőgyulladás alakulhat ki.

Borítóképünk: Szezonja van a meghűlésnek ezekben a hetekben-hónapokban, érdemes figyelni egészségünkre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában