szponzorált tartalom

2021.01.18. 14:39

Hasznos tanácsok, ha nem akarod idő előtt elveszíteni a fogaid

A fogaid épségének megőrzése nemcsak az egészséged szempontjából fontos, hanem a pénztárcád megkímélése miatt is. Az időben észlelt problémák orvoslása általában kevésbé megterhelő anyagilag, mint ha már nagy a probléma. Fogaid egészségét elsősorban a megfelelő fog-, és szájápolással, valamit az egészséges táplálkozással tudod megőrizni.

A fogvesztés kellemetlen következményei

A fogápolás hiánya vagy rossz technikája előbb-utóbb fogágybetegségekhez, azaz paradontitishez vezethet. A károsodott fogíny és csontszövet miatt a fog mozogni kezd, végső esetben ki is eshet. A gyulladt, érzékeny, illetve vérző íny fogágybetegségre utal, ilyen esetben azonnal fordulj fogorvoshoz!

A súlyosabb fogszuvasodás is okozhatja végső soron a fog elvesztését. Ha már nagy mértékben károsodott a foganyag, akkor az orvos maga is a foghúzást javasolhatja. A hiányos fogazat nem csak esztétikai problémát jelent. A megmaradt fogakra nagyobb terhelés jut a rágás során, amely miatt azok hamarabb romlanak, károsodnak. A kiesett fog helyén pedig idővel sorvadásnak indulhat az állkapocs csontszövete is. Ezért mielőbb érdemes fogpótlást végeztetni, hogy megakadályozható legyen a további egészségkárosodás.

Tippek a fogvesztés megelőzéséhez

A helyes fogmosás elsajátítása a legfontosabb lépés a fogaid egészségének megőrzésében! A szájhigiénia során a lepedék- és a fogkőképződés megakadályozása a cél, hiszen ebben szaporodnak el a fogfelszínt és a fogínyt károsító kórokozók. A fogmosáshoz jó minőségű, puha sörtéjű fogkefét használj! A napi 2-3 alkalommal elvégzett, alapos fogmosás során figyelj arra, hogy ne csak a fogfelszíneket, hanem a fogközöket is tisztítsd! Ehhez mindig használj fogköztisztító kefét és fogselymet is! A szájvíz és a fogkrém szintén fontos eleme a szájhigiéniának, de a megfelelő fogmosási technika nélkül nem elegendőek. Ha pedig már kialakult a fogágybetegség, akkor haladéktalanul fogszakorvos segítségét kell kérned!

A szájhigiénia mellett a helyes táplálkozással, a vitamin- és ásványi anyag pótlással is sokat tehetsz azért, hogy fogaid sokáig egészségesek maradjanak. A fogzománcot nagy százalékban kalcium alkotja, pótlására rendszeresen érdemes fogyasztani tejtermékeket, tojást, magvakat, amelyeknek magas az ásványianyag tartalma. Természetesen táplálék-kiegészítőkkel is pótolhatod a szükséges nyomelemeket, mikrotápanyagokat.

  • A rossz fogak kialakulásához örökletes tényezők is hozzájárulhatnak.
  • A rendszeres dohányzás, a torlódott fogazat és bizonyos gyógyszerek mellékhatásai is ronthatják a fogak belső szerkezetét.
  • A cukorbetegség és a csontritkulás szintén kockázati tényezőt jelentenek a fogaid állapotára nézve.
  • Érdemes legalább félévente felkeresned a fogorvosodat, hogy ellenőrizze a fogaid és ínyed egészségi állapotát, illetve szakszerűen eltávolítsa a kialakult fogkövet. A fogorvos időben felfedezheti a kialakulóban lévő fogászati betegségeket, így azelőtt kezelheti, hogy súlyosabbá válna a helyzet.

    Modern fogpótlási lehetőségek

    A legnagyobb körültekintés mellett is előfordulhat, hogy a beteg fogat nem lehet megmenteni, és a foghúzás mellett dönt a szakember. Amennyiben nem bölcsességfogról van szó, akkor javasolt a hiányzó fog pótlása. A szomszédos fogakra rögzített híd segítségével történő fogpótlás viszonylag elterjedt módszer. Ebben az esetben sajnos előfordulhat, hogy az egészséges fogakat le kell csiszolni a híd rögzítése érdekében.

    Korszerűbb megoldást jelentenek az úgynevezett fogászati implantátumok. Ebben az esetben, az eredeti foggyökér helyére egy műgyökeret ültetnek be. A fogkoronát pedig egy speciális felépítménnyel rögzítik majd az implantátumhoz. Az implantátum által a csont folyamatos terhelésnek van kitéve, ami pedig elejét veszi a csontszerkezet elsorvadásának. A fogászati implantátumok így akár élethosszig tartó megoldást jelenthetnek az elvesztett fogak pótlására, funkcióban és esztétikailag egyaránt.

    Számos megoldás létezik tehát az elvesztett fogak pótlására. Mégis az a legcélravezetőbb, ha mindent elkövetsz annak érdekében, hogy megőrizd eredeti fogaid egészségét!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában