Szobanövények

2021.01.09. 11:30

Télen a lakásban akár kertészkedhetünk is

Tolnai Népújság

Forrás: Shutterstock

Ha földlabdás fenyőt választottunk karácsonyfának, fontos, hogy a lakásban laza, nedves földben legyen a gyökere, és naponta permetezzük. Nagyon vigyázzunk, hogy mindig nedves legyen a talaja, de soha ne áztassuk el. Három hétnél tovább így se tartsuk bent a lakásban a fenyőt.

Amikor visszavisszük a szabadba, ugyanúgy szoktatnunk kell a hűvösebb környezethez, mint ahogy ünnep előtt a lakás melegéhez. A fát egy hétre helyezzük megint arra a hűvös, de világos helyre, ahol az ünnepeket várta. Itt se felejtsük el az öntözést.

Télen a kert pihen, a figyelmünk ezért a szobanövényeinkre irányulhat. Szükségük is van ilyenkor a törődésre: a téli hónapokban sokkal kevesebb fényhez jutnak, a fűtött, száraz szobalevegő pedig szintén nem kedvez számukra. Ebben az időszakban sokkal könnyebben kaphatnak el növénybetegségeket, ezért legyünk rájuk figyelemmel: vizsgáljuk át őket rendszeresen, ha pedig bármilyen fertőzésre utaló jelet találunk, távolítsuk el a növény beteg részét, majd különítsük el a többitől.

Fotó: Shutterstock

Sok növény, köztük az orchideák nagyon érzékenyek a kemény, klóros csapvízre. A legjobb természetesen az esővíz, ám ennek hiányában érdemes egy olcsóbb ásványvizet használni az öntözésükhöz.

Az is sokat segít, ha a csapvizet néhány napig állni hagyjuk, mielőtt meglocsoljuk vele a növényeket. A legtöbb szobanövény téli álmot alszik ebben az időszakban, ezért nincs is szükségük tápoldatozásra. Ezek földjét nyugodtan hagyhatjuk is kicsit kiszáradni két öntözés között.

Tegyük, ne tegyük

A száraz levegő ellen vessük be a vízzel teli tálakat a növények cserepei alá. Ezzel biztosíthatjuk a párás környezetet számukra. Rendszeresen, akár naponta érdemes langyos vízzel permetezni a növényeket. Óvatosan adagoljuk a vizet a növényeinknek: a téli időszak folyadékpótlása eltér a nyáritól, nincs szükségük annyi vízre! A túlöntözés legalább annyira veszélyes lehet, mint az elhanyagolás. Amennyire tudjuk, tartsuk távol a fűtőtesttől őket.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában