kiskertész

2021.03.02. 11:14

Már vethetjük a spenótot, zellert, salátát

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Beköszöntött a március. Az első tavaszi hónapban bőven akad teendő a kiskertben, több olyan zöldség és fűszernövény van ugyanis, amelyeket már most palántázhatunk, illetve elvethetünk, vagy akár már ki is ültethetünk a szabadba.

A kerti vetéstervünket elkészíthetjük. Szerencsére az időjárás is a tavaszt idézi, és úgy tűnik, a következő napokban, hetekben sem fordít hátat a kertészkedőknek az idő. Már a szabadföldbe is lehet vetni, de érdemes a palántázást is kipróbálni.

A veteményes tervezésén múlhat a termesztés sikere. Tudnunk kell, hogy az azonos családból származó zöldségeknek azonos a kártevőjük és kórokozójuk, így nem szerencsés egymás mellé ültetni őket.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy az előző évben mi hova került veteményesünkben, mert a rá következő évben szintén nem szerencsés egymás után ültetni azonos családba tartozó növényeket.

Palántázás esetén mindig ügyelni kell arra, hogy meleg, sötét helyen legyen a vetemény, az első csíralevelek megjelenése után azonban a hajtások már fényt és alacsony hőmérsékletet igényelnek, javasolta az agrarszektor.hu. A padlizsán magjait már most elkezdhetjük kicsíráztatni zárt, meleg helyen, ennek a zöldségnek ugyanis hosszú vegetációs időre van szüksége.

Ugyanígy elültethetjük a bazsalikom magjait is, majd a fagyveszély elmúltával a kis növényeket ki is ültethetjük a kertbe. A cékla és a sárgarépa magjait, valamint a dughagymát, a fokhagymát és a gyöngyhagymát is elvethetjük a jól előkészített talajba. Az olyan fűszernövények, mint például a metélőhagyma, a koriander, a kapor vagy a petrezselyem magjait közvetlenül a kertbe vagy cserepekbe kerülhetnek.

A kelkáposzta, az újhagyma és a póréhagyma magokat is most érdemes elvetni egy előkészített ágyásba, a borsót pedig közvetlenül szabadföldbe. A spenót vetését is megkezdhetjük, előtte azonban dolgozzunk jó sok szerves anyagot a talajba.

Az egyik legjobb védekezés a különböző kártevők ellen, ha megfelelő növénytársításokat alkalmazunk a kertünkben.

Az egyébként lassan csírázó sárgarépamag biztos kelését például elősegíthetjük azzal, ha kapormaggal vegyesen vetjük. A kapor aromája ugyanis távol tartja a kár­tevőket a sérülékeny, gyenge csíranövénytől.

Ha a szamóca közé fokhagymát ültetünk, akkor később kevesebb dolgunk lesz a betegségekkel. A tetvek túlzott elszaporodása ellen alkalmazzunk büdöskét, körömvirágot, mákot vagy levendulát.

Borítókép: A kertet akár a nappaliban is megtervezhetjük

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában