kiskertész

2021.04.17. 07:00

Áprilisban sok kerti munka akad, jól jött az eső a földekre

A héten megérkezett a várva várt eső, mely feltölti a termőtalajt nedvességgel, ami segíti a kertben, földeken munkálkodók dolgát. A hideg és a szél persze nem kedvez a kinti munkáknak, de a lehűlés csak átmeneti, és a következő napokban éjszakai fagyoktól sem kell tartaniuk a kertészkedőknek.

Mauthner Ilona

20210327 Szekszárd Piaci körkép, húsvéti ünnepek előtt. Húsvéti dekorációból, sonkából bőséges volt a kínálat a piacon. Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Áprilisban bőven akad munka a kiskertekben. Ebben a hónapban, amint jobb idő lesz, már elkezdhetjük a veteményezést, a palánták edzését, illetve kiültetését.

Veteményezéshez az ágyásokba olyan magokat vethetünk, mint a spenót, a zöldborsó, a sárgarépa, a retek, karalábé, a póréhagyma, a sóska, a paprika, a kapor, az uborka és a csemegekukorica. A legfontosabb, amit ilyenkor figyelembe kell venni, az a vetés mélysége és a sortávolságok.

A hónap közepétől meg lehet kezdeni a nem fagyérzékeny zöldségfélék (fejes saláta, a kelkáposzta, a brokkoli, a vöröskáposzta) erős gyökérzetű, edzett palántáinak és egyes virágok, mint az árvácska, a százszorszép, a nefelejcs palántáinak ültetését, mert ezek az átmeneti, talaj menti fagyokat károsodás nélkül el tudják viselni, ha pedig erős lehűlés állna be, akkor közönséges újságpapír-, vagy szalmatakarással meg lehet akadályozni a kifagyásukat.

Általánosságban azonban elmondható, hogy április végéig, május elejéig nem szabad a palántákat kiültetni, mert a kései fagyok miatt könnyen tönkremennek. Kiültetés előtt még érdemes edzetni a palántákat, azaz szoktatni kell őket a szabad levegőhöz. Ezt a legjobban úgy tudjuk megtenni, hogyha letelt a 8 hét, nappalra kitesszük már őket egy világos, félárnyékos helyre: erkélyre vagy verandára. Ha éjszakára hideget jósolnak, akkor visszavisszük, így szoktatjuk fokozatosan a kerthez, a kintléthez. A hónap második felében kerülhet sor az uborka, a főzőtök, a cukkini, a dinnye, a patisszon és a hónap végén a paprika palántáinak kiültetésére.

A balkonládákra és a cserepes virágokra is figyeljünk ilyenkor

A balkonládákra és a kinti cserepes virágokra is szenteljünk némi figyelmet. Itt az ideje ilyenkor az ablak-és erkélyládák betelepítésének is. Ültessenek ezekbe fiatal vagy átteleltetett muskátlitöveket. Nagyon hasznos módszer a muskátlitövek közé egy-egy metélő petrezselyem, metélőhagyma, vagy bazsalikom, majoránna, borsikafű-palánta beültetése is.

Az átteleltetett muskátlikat érdemes kicsit visszavágni, hogy új erőre kapjanak. Ilyenkor érdemes a levágott ágakat földbe dugni, hogy gyökeret eresszenek.

A büdöske magról könnyen vethető, 1–2 centi mélyre helyezzük a magjait. A muskátli és a büdöske is kedveli a napos, de a félárnyékos helyeket, ezért próbáljuk ilyen közegben elhelyezni ezeket.

Borítóképen: Virágpalánta-árus a szekszárdi piacon. Az árvácska bírja a gyenge fagyot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában