tavaszi nagytakarítás

2021.05.19. 08:00

Ebben a sorrendben érdemes takarítani

Kalmár Klaudia

A tavasz a nagytakarítás időszaka, mely rengeteg felesleges időt és energiát emészthet fel, ha nem a helyes sorrendben haladunk. A szakértők szerint érdemes belülről kifelé és felülről lefelé végezni, hogy minél hatékonyabb legyen. Mielőtt elkezdődne a pakolás, pucolás, érdemes először a nem használt dolgokat kidobni, tehát lomtalanítani.

A sok nem használt tárgy feleslegesen fogja meg a port, így egy plusz lépés is megspórolható, s nem kell feleslegesen portalanítani sem. A selejtezés után tanácsos rendbe tenni a maradék holmikat, elpakolni a szekrényekben, polcokon.

A jóleső rend után felülről lefelé haladva ajánlott először az ajtók tetejét, a lámpákat és a karnisokat letakarítani, így a leeső port majd ezután fel lehet szedni. Nem szabad elfeledkezni a függönyök, takarók, ágyak, ágyneműk és a matracok mosásáról sem, így a takarítás végéig akár meg is száradhatnak.

A következő lépés az ablakpucolás és ajtók megtisztítása. Ez azért is fontos, hogy a tiszta függönyök tiszta ablakra kerüljenek majd vissza. Ilyenkor érdemes nemcsak az üveg felületek tisztításra gondolni, hanem a keretekére is. Ekkor jöhetnek a kényesebb helyek, mint a mosdó és a fürdőszoba fertőtlenítése, vízkőtelenítése.

Itt is jobb fentről lefelé haladni, először a csempéket ajánlott súrolni, majd a kádat, mosdókagylót. Ha ezek is megvannak, jöhetnek a szobák, a szőnyegek tisztítása, majd a porszívózás. A nagytakarítást, akárcsak a heti kisebbet, felmosással érdemes zárni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában