Meseautó

2021.05.31. 17:30

Oldtimer Mercedest vezet a tábornok

A megyeszékhely egyik nevezetességének is beillik a régi autó. Amikor csak feltűnik különleges formájával és méltóságteljes mozgásával, mindig felfigyelnek rá az emberek.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

Nemcsak nemzetőr dandártábornoki uniformisával, hanem különleges autójával is magára vonja a figyelmet Varga Gyula. Miután csapatával rendszeresen segít a rászorultakon, személye jól ismert a megyeszékhelyen, és azon túl is. Emellett az is köztudott róla, hogy rajongója és gyűjtője az oldtimereknek. Ezen gépjárművek egyike az a gyári újnak tűnő Mercedes Benz SSKL 1931-es típus – afféle Meseautó –, mellyel időnként végighajt Szekszárdon.

– Sőt, megtettem már vele viszonylag nagyobb távot is, elvezettem Győrig, Sopronig és vissza – mondta el lapunknak. – Bár még soha nem hagyott cserben, azért ezzel a gépkocsival ennél nagyobb távolságokat nem kockáztatok meg. Én úgy nevezem, hogy ez egy sétálóautó.

Varga Gyula harmincöt évvel ezelőtt jutott ehhez a járműhöz. Értékes amerikai terepjáróját adta érte cserébe, de úgy látja, hogy nem kötött rossz üzletet. A Mercedest akkori tulajdonosa garázsban, letakarva tárolta, nem használta. Jelenlegi állapotát a hetvenes években végrehajtott, jelentős felújítás és átalakítás után nyerte el.

– Azért így is elég sokat kellett azóta is ráköltenem – folytatta Varga Gyula. – Ezerhatszáz köbcentis, kétszemélyes, mozgatható tetővel rendelkezik. Ilyenkor, mármint a jó idő beköszöntével nyitottan használom. Azt nem mondanám, hogy ez a legkényelmesebb autóm, és nem is ez a leggyorsabb. Végsebessége úgy hatvanöt-hetven kilométer.

Ezek a korlátok azonban mit sem vonnak le az oldtimer értékéből. Már több régiautó-bemutatón szerepelt, mindenütt nagy sikerrel. Első díjat is elhozott ilyen rendezvényről. Tulajdonosa nem szándékozik megválni tőle.

– Már sokan kérdezték tőlem, hogy mennyit kérek érte? Egyszer vezettem az országúton, és egy férfi megelőzött, majd kocsijából kiszállva elkezdett integetni nekem. Félreálltam, odajött és németül szólt hozzám. Az iránt érdeklődött, eladom-e. Nicht kaufen – válaszoltam a magam német konyhanyelvén. Másoknak is ugyanezt mondhatom: nem eladó, maradjon helyben úgy is, mint Szekszárd egyik nevezetessége.

Tagja volt a Rajkó Zenekarnak is

Varga Gyula sokoldalú személyiség. Már hároméves korában játszott hegedűn, később hat éven át tagja volt a Rajkó Zenekarnak. Volt vagonrakodó segédmunkás, ökölvívó, cirkuszi motoros, végül vállalkozó lett. Ezen a téren jelentős sikereket ért el, és úgy döntött, hogy segít rászoruló embertársain ingyen étellel-itallal vagy ruházattal. Örök életében vonzódott a régi autókhoz. A most bemutatott Mercedes mellett rendelkezik egy 1979-es Lincoln Town Car típusú cabriolet-vel, valamint egy másik, az ötvenes években gyártott Mercedes-típussal is.

Borítóképünkön: Varga Gyula a klasszikus formájú Mercedes autóval. A jármű semmi pénzért sem eladó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában