kertészkedés

2021.05.02. 11:27

Paradicsomot akár az erkélyre is ültethetünk

M. I.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A múlt hét végén megvásároltam a paradicsompalántákat a piacon árusító a kertészektől. Mint minden évben, most is ez az egyik legkorábban kiültethető palánta. Érdemes ott vásárolni, ahol kifejezetten ezek termesztésével foglalkoznak, mert ott nagyobb a tapasztalat. Darabjáért egyébként 150 forintot kértek.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a paradicsom az egyik legkedveltebb és legfinomabb zöldségek egyike. Magában fogyasztva és főzéshez is kiváló, nem csoda tehát, hogy egyre többen próbálkoznak a termesztésével. Még egy nagy cserépben ültetett palánta az erkélyre kitéve – gyakori öntözés mellett – is hozhat termést.

A paradicsom az egyik legtöbb napfényt igénylő növény, így az ideális hely megválasztása kulcsfontosságú. Minél több a fény, annál szebb és több lesz a termés. Legalább napi hat óra napfény szükséges ahhoz, hogy megfelelő legyen a növekedésük. Ültetés előtt mindig távolítsuk el a paradicsom virágát és rügyeit is, hiszen ezzel erősíteni tudjuk a gyökérzetét. Egyszerűen csípjük le. Miután elültettük, már nyugodtan hagyhatjuk rügyezni és virágozni.

Fotó: Shutterstock

A növények termesztési helyétől függenek az öntözési igények. Például ha cserepekben termesztjük, akkor gyakrabban kell öntözni is, ha azonban a kertben kaptak helyet, akkor hetente kétszer is elegendő.

Távolítsuk el a kis hajtásokat is. Ezek többnyire onnan hajtanak ki, ahol a paradicsomnövény szára és ága találkozik. Bár szinte teljesen ártalmatlanok, jobb, ha eltávolítjuk egy részüket, hiszen a fő száraktól elvonhatnak némi energiát, ami által csökkentik a növekedést. Arra viszont nagyon ügyeljünk, hogy ne szedjük le az összeset.

Borítóképünk: Ha kiültetjük a kertbe, elegendő kétszer öntözni a paradicsompalántákat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában