portré

2021.05.10. 14:00

Tanszéket vezet az egyetemen, a karatesportot űzi a tatamin

Garaysta diákként remekelt a tévében. Ma jogászprofesszorként tanszékvezető az egyetemen. Kínában kilenc alkalommal járt tanulmányúton. Kétdanos karatéka. Gyakorta látogat szülővárosába.

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött kép

Huszonöt éve történt. Gál István László, a Szekszárdi Garay János Gimnázium végzős diákja a Magyar Televízió több százezer nézőjének szeme láttára bizonyította kiemelkedő tudását történelem tantárgyból. A tizennyolc éves tanuló negyedik helyezést ért el a Ki miben tudós? országos vetélkedősorozat döntőjében.

Eltelt két és fél évtized. Az egykori garaysta ma prof. dr. Gál István László.

– Máig kellemes emlék az a tévészereplés – emlékezett vissza egykori önmagára és életének ezen meghatározó eseményére. – Bár történelemből értem el az említett eredményt – köszönhetően Zentai András tanár úr ihlető személyiségének és kiváló felkészítésének is –, már akkor eldőlt, hogy a jog mellett kötelezem el magam.

Ez így is történt, 1996 őszén elkezdte felsőfokú tanulmányait a Janus Pannonius Tudományegyetem – ma Pécsi Tudományegyetem – Állam- és Jogtudományi Karán. Ha ettől a dátumtól elindulva végigtekintünk a szakmai önéletrajz jelenbe vezető részéig, akkor egy folyamatosan és tempósan felfelé ívelő vonal képe rajzolódik ki előttünk.

– A jog mellett a harmadik tanévtől párhuzamosan elkezdtem a közgázt is, így két diplomát szereztem – folytatta történetét. – A két tudomány­ágat összekapcsolva, példaképem, Tóth Mihály akkori tanszékvezető professzor úr támogatásával a gazdasági bűncselekmények témakörben kezdtem kutatómunkát PhD-ösztöndíjasként. Majd ottmaradtam a pécsi egyetemen, és mint tanársegéd, oktathattam is. Végigjártam a ranglétrát, 2006-ban adjunktus, 2010-től docens, 2016-tól professzor lettem. Ugyanebben az évben vettem át Tóth Mihály professzor úrtól a tanszékvezetői stafétabotot.

Mindössze harmincnyolc évesen. Így akkoriban – egy ideig – Gál István László volt az ország legfiatalabb jogászprofesszora. Máig tanszékvezető Pécsett, emellett 2014-től másodállásban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán is tanít, jelenleg már ott is professzor. Időnként tehát ingáznia kell Pécs és Budapest között, már csak azért is, mert a fővárosban ügyvédi irodája van.

Az ingázás szó használata egyébként nem csak a két város esetében indokolt. Merthogy bejárta a fél világot, például a Németországban található Freiburgban a Max Planck Intézetben hét ízben volt tanulmányúton. Ugyancsak szerepelt a célállomások között Svájcban Basel, Horvátországban Dubrovnik és Lengyelországban Krakkó. Az Egyesült Államokban, Missoula és Los Angeles egyetemein is járt. Kína külön fejezet, ebben a távol-keleti országban, azon belül Pekingben, Nankingban és Sang­hajban eddig kilenc alkalommal tanulmányozta a helyi jogrendszert.

– Kínában az alapvetően szocialista jogrendszer modern elemekkel alkot egységet – osztotta meg tapasztalatait. – Az állam nem zárkózik el a jól működő jogintézmények elől, ebből adódóan a kínai szakemberek szorgalmasan tanulmányozzák a hasznosítható külföldi példákat. Nem véletlen, hogy lefordították mandarin nyelvre, és ki is adták Sanghajban a Magyar Büntető Törvénykönyv nyolckötetes kommentárját.

Prof. dr. Gál István László Kínában, mögötte a világ legnagyobb Buddha bronzszobra (Beküldött kép)

Mely könyvfolyam szerzői között – talán mondanunk sem kell – ott találjuk prof. dr. Gál István László nevét is. Nem kétséges, hogy a jövőben is szerepelni fog hasonló kiadványokban, hiszen tudományos pályafutása még nem ért zenitjére.

Folyamatban van a nagydoktorifokozat-szerzési eljárása a Magyar Tudományos Akadémián. Az arányok érzékeltetése végett: Magyarországon a több tízezer jogász közül jelenleg negyvenegy rendelkezik ezzel a címmel.

Miután fentebb ismertetett munkái mellett évekig igazgatója is volt egy sanghaji székhelyű, nemzetközi kutatóintézetnek, valamint főszerkesztője a Büntetőjogi Szemle című elektronikus szakfolyóiratnak is, joggal merül fel a kérdés: vajon ez a földrészeken átívelő, felelősségteljes tevékenység milyen szabadidős elfoglaltsággal oldható?

– Harmincegy éve vagyok shotokan karatéka – adta meg a választ. – Még Szekszárdon kezdtem, kezdetben Drinóczi Tibor edző keze alatt, majd 1994-től Záborszki Zoltán lett a mesterem. Jelenleg Budapesten művelem ezt a sportot, Krepsz János, a Magyar JKA Karate Szövetség főinstruk­tora klubjában. Versenyeken ugyan nem indulok, de a 2020-ban megszerzett karatesportedzői oklevelem mellett jelenleg második danos övfokozatom van ebben a harcművészetben.

Folyamatban van a nagydoktorifokozat-szerzési eljárása az akadémián

Mind a négy tanévet kiváló eredménnyel végezte Prof. dr. Gál István László lakhelye Baranya megyében, Pécshez közel található. Nős, felesége dr. Gál-Bognár Beáta ügyvéd.

Nem szakadt meg a kapcsolata szülővárosával, Szekszárddal sem. Itt járt 1984 és 1992 között a IV. számú, később Dienes Valéria Általános Iskolába. A Garay János Gimnáziumban német nyelvi speciális osztályos volt. Ekkor kedvelte meg a maga mélységében a történelmet. Mind a négy tanévet „Kiváló tanulmányi munkájáért dicséretben részesült” elismeréssel végezte el. Kitűnőre érettségizett. Birtokosa az Alma Mater legjobb diákjait illető Garay János Gimnázium Emlékéremnek.

Édesapja húsz évvel ezelőtt elhunyt. Édesanyja és öccse ma is Tolna megye székhelyén él, rendszeresen látogatja őket. Időnként velük együtt keresi fel a szőlőterülettel rendelkező családi tanyát, néha besegít a szüretelésbe is. S ha még ezek után is akad szabadideje, akkor azt szívesen tölti vadászattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában