megyei körkép

2021.06.25. 11:30

Hőség ellen kiváló a szabadvízi strand, Tolnában is lehet csobbanni

Forró nyári napok vannak mögöttünk és az időjárás-előrejelzéseket nézve, a következő hetekben sem igen süllyed 30 fok alá a hőmérő higanyszála. Ilyenkor nincs helyszín, ami egy vízpartnál jobb lehetne, hiszen minden adva van.

Gazsó Rita

20210624 Szálka Kedvelt szabadvízi strand a szálkai tópart. A szabadvízi strandok a rekkenő hőségben a fürdés mellett számos más lehetőséget is kínálnak a kikapcsolódásra és a pihenésre. Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

Igaz akadnak a Dunánál is strandok, de a folyó vize általában hűvös, a legtöbb helyen erős sodrású és a part is gyakran meredek. A folyók holtágai azonban jobbnál jobb fürdőhelyeket rejtenek. Ilyen a faddi Duna-holtág is, amely két részből áll: az egyik fele a néhai KISZ-tábor melletti régi szabadstrand, míg a másik a volt fizetős strand helyén található.

A Tolnát és Domborit összekötő új kerékpárút komolyan fellendítette a Fadd-Domboriban található szabadstrand forgalmát. Egyre több kerékpáros, görkorcsolyás, rolleres közlekedik az új útszakaszon, akik szívesen gurulnak le a strandra is, különösen az ilyen meleg napokon – mondta lapunknak Wusching Gábor, a településrész üzemeltetéséért felelős cég vezetője.

Megtudtuk, az idei szezonra a strandon főként állagmegóvó munkákat végeztek. Rekonstruálták a partvonalat, amelyet az elmúlt ötven év erősen megrongált: a termésköveket visszahelyezték, bebetonozták. Felújították a játszótéri eszközöket, a vizek medrét kitakarították az esetleges szennyeződésektől. A vizesblokkok cseréje két éve megtörtént, ezek kitűnő állapotban vannak most is – jelezte Wusching Gábor.

A cégvezető úgy fogalmazott, szívesen járnak ide a környékbeliek, hiszen a strandra nincsen belépőjegy, gyönyörű természeti környezetben, nagy területen fekszik, így vannak árnyékos és naposabb részei egyaránt. Megjegyezte, a víz minősége kiváló, de a vízszint alacsony, a korábbi 130–140 centiméter helyett egyelőre csupán egy méter körüli jelenleg.

A vízi sportok kedvelői is szívesen jönnek a szabadstrandra, mint mondta, egyre több szolgáltató van jelen. Három vízibicikli-kölcsönző működik, de lehet bérelni a legújabb őrületet, az állva evezéshez használt SUP deszkát, csónakot, kajakot, kenut, ezenkívül strandröplabda- és aszfaltozott focipályáik is szinte egész nap foglaltak. Gyarapodott idén a vendéglátóegységek száma is.

Számos rendezvénnyel készülnek az idei szezonra, lesz kajak-kenu-, triatlon- és sárkányhajó-verseny, zenei-, valamint street car fesztivál. A hely tehát elsősorban az aktív pihenőknek, túrázni, sportolni vágyóknak, rendezvényekre járóknak ajánlott, de a horgászok is kedvelik. Ennek ellenére nincs „balatoni tolongás”, így a gyerekes családoknak is ideális pihenőhelyszín.

A Szálkai Strand egy kicsit más közönséget céloz meg. Vendégeik elsősorban a nyugalmat keresik náluk, így itt biztosan nem terveznek rendezvényeket, fesztiválokat – tudtuk meg Pálfi Jánostól, a település polgármesterétől és a strandot üzemeltető Szálka Kft. ügyvezetőjétől. Úgy fogalmazott, a strand vonzereje a természetes, tiszta, rendezett környezetben, a víz minőségében rejlik. Utóbbit hosszú évek óta rendszeresen méri és minősíti kiválónak a nyári időszakban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Kedvező belépő fejében vendégeiket az idén felújított, ingyenesen használható vizes­blokkok, napernyők, a kisgyermekeseket új játszótér várja. Idén megújult, térkőburkolatot kapott a büfékocsi környéke is, ahol a strandokon megszokott klasszikus kínálat: sült kolbász, krumpli mellett halakat is kínálnak. A strandon sportszereket, így például vízibiciklit, kajakot, csónakot vagy akár SUP-ot is bérelhetünk.

Mint Pálfi János elmondta, az elmúlt héten nyitottak, de már eddig is sokan megfordultak náluk. Látogatóik az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeznek. A környékbeliek mellett nagy számban fordulnak meg itt bajaiak, fővárosiak, sőt külföldiek is, akik Szálkán nyaralnak. Várhatóan augusztus végéig hosszú nyitvatartással, reggel 9 órától este 8-ig üzemel a strand, ahová, mint megtudtuk, nem kell védettségi igazolvány sem.

Időjárás a térségben

2009

2011

2013

2015

2017

2019

Napsütéses órák száma

2097

2308

2084

2352

2578

2466

Maximum hőmérsékletek (Celsius-fok)

34,2

36,3

36,9

36,4

36,0

34, 0

Forrás: KSH.

Borítóképünk a szálkai strandon készült

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában