alkotás fémlemezből

2021.06.25. 12:30

New York készül Szekszárdon

Wessely Gábor

Fotó: A szerző felvétele

Fémfaragó. Némi találékonysággal titulálhatjuk így is Németh Istvánt. Bár ő nem hagyományos kéziszerszámokkal „faragja” fémlemezből készülő szobrait, hanem hegesztőpisztollyal és plazmavágóval. Mindennapi munkája is fémes: karosszérialakatos mester. Tapasztalt, 68 éves, hosszú ideig oktatta is a szakmát fiataloknak és mesterjelölt felnőtteknek.

Fémplasztikáit már mintegy ötven kiállításon tekinthették meg az érdeklődők. Autodidakta módon képzi magát és rendszeresen jár alkotótáborokba. Nagyméretű művei is vannak, két köztéri alkotása áll Pincehelyen. Néha olajfestményeket, akvarelleket és tűzzománc alkotásokat is készít.

Németh István új kompozíciójának elemeivel (A szerző felvétele)

Több munkáján megjelennek patrióta, lokálpatrióta elemek, tükrözve a szekszárdiságot, a magyarságtudatot. Ugyanakkor nyitott mindennel, mindenkivel szemben. Most a New York című fémplasztikán dolgozik. Néhány eleme, például a Szabadság-szobor már megvan. Kellenek az új művek, kell a kiállítandó anyag, mert sokan biztatják, hogy hetven­éves korában rendezzen egy életműtárlatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában