kiskerti praktikák

2021.06.17. 12:30

Vegyszer nélkül is megvédhetjük a növényeket

M. I.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Június közepén – szerencsés esetben – szinte minden elvetett mag kikelt már a kiskertünkben. Így pontosan látjuk, hogyan sorol a sárgarépa, petrezselyem, a cékla, a hagyma, a saláta, a cukorborsó, az uborka, a tök, és még sorolhatnánk. Sajnos ezzel együtt a kártevők – levéltetvek, atkák, mindenféle rovarok – is megjelennek. Aki nem szeretne vegyszerekkel védekezni, mert egyrészt drágák, másrészt a környezetünket is szennyezi, annak a következő módszereket ajánljuk.

Fokhagymás permet: A fokhagymának számos jótékony tulajdonságát ismerjük, többek közt tudjuk, hogy antibakteriális, gomba- és vírusölő hatású. Pont ezért érdemes bevetni akkor is, ha a kertünk lakói „betegeskednek”. Ahhoz, hogy permetet készítsünk belőle, szükség lesz 2–3 darab szegfűszegre, öt gerezd fokhagymára és öt deciliter vízre. A megpucolt gerezdeket a szegfűszeggel a vízbe tesszük, majd legalább hat órát állni hagyjuk. Az elkészült sűrítményt ezután egy pohár vízzel hígíthatjuk, majd egy szűrőn keresztül töltsük a virágpermetezőnkbe. Hetente maximum kétszer permetezzük vele át a növényeket.

Fehér olajpermet: A permethez két alapanyag szükséges: szappan és növényi olaj. A permet elkészítéséhez keverjünk össze egy csésze olajat, negyed csésze folyékony szappannal, majd rázzuk össze őket egészen addig, amíg ki nem fehérednek – innen származik a permet neve is egyébként. Mivel ez egy sűrű oldat lesz, használat előtt érdemes hígítani 4–5 csésze vízzel. Az elkészült permet három hónapig használható, 5–7 naponta érdemes permetezni vele. A hozzáadott szappan segít abban, hogy az olaj megtapadjon az érintett felületeken és lágy testű rovarok, például levéltetvek és atkák külső borításán, így pusztítva el azokat.

Chilis permet: Ha valaha megérintette már a szemét, miután megfogott egy chilipaprikát, akkor biztosan tudja, miért hatékony a kártevők ellen ez a permet. A permethez össze kell őrölni 5–6 apróra vágott chilipaprikát, egy evőkanál Cayenne-borsot és 2–3 gerezd fokhagymát. Ezután öntsünk rá 2–3 liter vizet és egy kis folyékony szappant. Hagyjuk állni 1–2 órát, majd öntsük ki egy növénypermetezőbe. Hetente kétszer érdemes alkalmazni a növényeken.

Borítóképünk: Érdemes megtanulni a kiskerti praktikákat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában