Az állatorvos válaszol

2021.07.24. 15:00

Az antibiotikum felerősítheti a rejtett alapbetegséget

B. M.

Az emberek házi kedvenceik betegsége, vagy annak gyanúja esetén gyakran megpróbálják az otthon fellelhető, vagy a gyógyszertárban erre a célra beszerzett humán gyógyszerekkel kezelni az állatokat. Legutóbb a láz-és fájdalomcsillapítók használatáról beszéltünk, de érdemes még kitérni az antibiotikumokra is – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc állatorvos, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő (+3630/937–1906) tulajdonosa,

Ismertette: ezeket a gyógyszereket gyakran gyulladáscsökkentőknek nevezik, hibásan, mivel a hatásuk nem a direkt gyulladáscsökkentés, hanem – a baktériumok elpusztítása, vagy szaporodásuknak gátlása által – közvetve eredményezik a gyulladás csökkenését, amely a gyógyulás egyik jele lehet. Sok esetben ezek a gyógyszerek javulást idézhetnek elő az állat állapotában, amennyiben a betegséget valóban bakteriális fertőzés okozta, például megfázás, torokgyulladás, fertőzött sebek.

Azonban vannak olyan betegségek, amelyekben a bakteriális fertőzés esetleg csak következményként jelenik meg, az immunrendszer meggyengülése miatt, amit esetleg más, rejtett betegségek okoztak (ilyen lehet például a kullancsok által terjesztett babesiosis). Ha ezeket a társult betegségeket antibiotikumokkal kezelik, akkor a háttérben lévő alapbetegség súlyosbodhat, időközben szövődményeket okozva, amelyek később nehezebben gyógyíthatók, vagy halálosak is lehetnek. Ezért nem javasolt állatorvosi vizsgálat és javaslat nélkül antibiotikumokkal kezelni az állatokat.

Az antibiotikumok indokolatlan, gyakori használatával okozott másik (globális!) probléma a rezisztencia megjelenése a kórokozók részéről. Egyre több riasztó tudományos adat jelenik meg már ebben a témában, a szakemberek konferenciákat tartanak, megoldásokat keresnek. Egyik javaslat az antibiotikumok használatának visszaszorítása az elengedhetetlenül szükséges mértékre, másik az immunrendszer erősítése alternatív gyógymódokkal, természetes gyógyszerekkel.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában