2021.07.01. 07:00
Csoki, citrom, vanília, eper: örök slágerek
Javában tart a fagyiszezon, a hőségben különösen jólesik a hideg finomság. Szekszárdon és Pakson érdeklődtünk a fagylaltfogyasztási szokásokról, és kiderült, átlagosan két-három gombóccal hűtjük le magunkat.
Fotó: Makovics Kornél
Bánné Szűcs Katalin, a szekszárdi Prim cukrászdák tulajdonos-ügyvezetője az elmúlt harminc év tapasztalatai alapján lapunknak elmondta, hogy a klasszikus vanília-, csokoládé-, citrom-, eper- és puncsfagyi örök sláger marad. Természetesen minden évnek megvannak az új kedvencei, ilyen idén a mancsőrjárat és a sós perec, a tavalyi favorit a franciakrémes és a mediterrán volt. Ráadásul nincs vége a nyárnak, néhány szenzációs újítás még belefér. Cukrászdáikban a fagyipultok nem létezhetnek narancsos feketecsoki, kinder pingui, valamint tej-, cukor- és gluténmentes termékek nélkül.
„Minőségi fagylaltot minőségi tölcsérben”, vallják, hiszen egy gyenge minőségű tölcsér „agyoncsaphatja” a kiváló minőségű fagyit. A vendégek fagylaltjaikra szívesen kérnek szórt cukorkát, pluszöntetet, tejszínhabot. Átlagosan három-négy gombócot fogyasztanak, de az is megszokott, hogy kisebb-nagyobb zárható dobozban viszik haza a fagyikat.
Both József, a Vagamary cukrászdák tulajdonos-üzletvezetőjétől megtudtuk, az összes fagylaltjuk vegán, cukor-, tej- és allergénmentes, mert Pakson, Dunaújvárosban, Pécsen és Tolnán ezeket a típusú fagyikat keresik az emberek.
– Saját fagylaltjaink vannak, amelyek közül a legnépszerűbb a csokoládés-tökmagos, az epres-fekete csokis, a fahéjas-tejberizses. A gyümölcsfagyijaink közül pedig leginkább az epreset és málnásat keresik mint örök klasszikusokat. Általában két gombócot kérnek, és az is gyakori, hogy elvitelre a háromgombócos fagyikat viszik a többi családtagnak – mondta lapunknak Both József, hozzátéve, hogy az édes és a hagyományos tölcsérek közül náluk az utóbbi a népszerűbb.
Mindenkinek más a kedvenc
„Első találkozásom a fagyival a hatvanas években történt. Egy negyvenes motoros, bukósisakos férfi berobogott a puszta közepébe, ahol nyaraltam, felnyitotta a motor csomagtartóját, és ötven filléres gombócokat adott. Később, a hetvenes években átlagosan öt gombócot ettem, két forintért. Akkoriban a szokásos vanília, karamell, puncs mellé bejöttek a gyümölcsfagyik is. A nagy melegben azóta is kedvencem a citrom, de mindegy is milyen, a lényeg, hogy hideg és finom legyen” – mesélt fagylaltozási szokásairól egy olvasónk.
Borítóképünk: Minden évnek megvannak a maga kedvencei, a fagyi felnőtt és gyermek rajongói is vevők az újításokra