Fagyi

2021.07.01. 07:00

Csoki, citrom, vanília, eper: örök slágerek

Javában tart a fagyiszezon, a hőségben különösen jólesik a hideg finomság. Szekszárdon és Pakson érdeklődtünk a fagylaltfogyasztási szokásokról, és kiderült, átlagosan két-három gombóccal hűtjük le magunkat.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

Bánné Szűcs Katalin, a szekszárdi Prim cukrászdák tulajdonos-ügyvezetője az elmúlt harminc év tapasztalatai alapján lapunknak elmondta, hogy a klasszikus vanília-, csokoládé-, citrom-, eper- és puncsfagyi örök sláger marad. Természetesen minden évnek megvannak az új kedvencei, ilyen idén a mancsőrjárat és a sós perec, a tavalyi favorit a franciakrémes és a mediterrán volt. Ráadásul nincs vége a nyárnak, néhány szenzációs újítás még belefér. Cukrászdáikban a fagyipultok nem létezhetnek narancsos feketecsoki, kinder pingui, valamint tej-, cukor- és gluténmentes termékek nélkül.

„Minőségi fagylaltot minőségi tölcsérben”, vallják, hiszen egy gyenge minőségű tölcsér „agyoncsaphatja” a kiváló minőségű fagyit. A vendégek fagy­laltjaikra szívesen kérnek szórt cukorkát, plusz­öntetet, tejszínhabot. Átlagosan három-négy gombócot fogyasztanak, de az is megszokott, hogy kisebb-nagyobb zárható dobozban viszik haza a fagyikat.

Both József, a Vagamary cukrászdák tulajdonos-üzletvezetőjétől megtudtuk, az összes fagy­laltjuk vegán, cukor-, tej- és allergénmentes, mert Pakson, Dunaújvárosban, Pécsen és Tolnán ezeket a típusú fagyikat keresik az emberek.

– Saját fagylaltjaink vannak, amelyek közül a legnépszerűbb a csokoládés-tökmagos, az epres-fekete csokis, a fahéjas-tejberizses. A gyümölcsfagyijaink közül pedig leginkább az epreset és málnásat keresik mint örök klasszikusokat. Általában két gombócot kérnek, és az is gyakori, hogy elvitelre a háromgombócos fagyikat viszik a többi családtagnak – mondta lapunknak Both József, hozzátéve, hogy az édes és a hagyományos tölcsérek közül náluk az utóbbi a népszerűbb.

Mindenkinek más a kedvenc

„Első találkozásom a fagyival a hatvanas években történt. Egy negyvenes motoros, bukósisakos férfi berobogott a puszta közepébe, ahol nyaraltam, felnyitotta a motor csomagtartóját, és ötven filléres gombócokat adott. Később, a hetvenes években átlagosan öt gombócot ettem, két forintért. Akkoriban a szokásos vanília, karamell, puncs mellé bejöttek a gyümölcsfagyik is. A nagy melegben azóta is kedvencem a citrom, de mindegy is milyen, a lényeg, hogy hideg és finom legyen” – mesélt fagylaltozási szokásairól egy olvasónk.

Borítóképünk: Minden évnek megvannak a maga kedvencei, a fagyi felnőtt és gyermek rajongói is vevők az újításokra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában