érettségi találkozók

2021.09.25. 11:30

Életre szóló alapokat kaptak Szekszárdon a keris öregdiákok

Alapításának 100., újraalapításának 75. évfordulóját ünnepli idén a Tolna Megyei SZC Bezerédj István Technikum, ahol nemrég két érettségi találkozó is lezajlott. Az ötven, illetve huszonöt éve végzett kerisek látták viszont egymást.

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött kép

Egykoron gyakran megkérdezték tőle, hogy rokona-e Páncsics Miklós labdarúgónak? Az olimpiai bajnok hátvéd ugyanis éppen akkor élte sportolói fénykorát, amikor Páncsics Kálmán tanár úr elkezdte, illetve kiteljesítette pedagógusi pályafutását a Szekszárdi Közgazdasági Techni­kumban, későbbi nevén a Keriben.

– Közöltem, hogy nem vagyok rokona a focistának, hiszen ő Garán látta meg a napvilágot, én pedig Rém településen – mondta el lapunknak a nyugalmazott pedagógus.

– Egyébként mindkettőnknek voltak bunyevác felmenői, de még csak nem is találkoztunk soha.

Páncsics Kálmán mindezen túl nem is a testnevelés, hanem a matematika–fizika mellett kötelezte el magát, ezen szakpárból kiváló eredménnyel szerzett felsőfokú oklevelet. Ezeket a tantárgyakat tanította első munkahelyén, a már említett Szekszárdi Közgazdasági Techni­kumban, frissen végzett pedagógusként.

– 1965-ben álltam munkába és tizenkét éven át tanítottam ebben az intézményben – tekintett vissza egykori önmagára. – Ide ekkoriban a Dunántúl kilenc megyéjéből iskoláztak be tanulókat, kellő rostálás után. Így a válogatott, tanulni akaró fiatalok számára nem okozott nehézséget a matematikatanítás. A dr. Bársony Róbert igazgató vezette tantestület remekül együttműködött, tehát én egy szuper iskolába érkeztem. Természetesen akkoriban más időket éltünk, hogy csak egy példát említsek: a fiú tanulókat tegeztük, a lányokat viszont magáztuk.

Páncsics Kálmán később az ELTE-n középiskolai tanári diplomával gyarapította oklevelei számát. 1977-től Baján, a vízügyi főiskolai karon tanított, majd 2003-ban nyugdíjba vonult. Első munkahelye ma is ugyanolyan kedves számára, mint egykoron, rendszeresen hívják őt érettségi találkozóra. A legutóbbi invitálásnak is eleget tett, így nemrég ismét viszontláthatta ötven évvel ezelőtt végzett diákjait. Attila nevű fia átvette tőle a stafétabotot, hiszen a Bezerédj István Technikumban tanít, mi mást, mint matematikát és fizikát.

Balla Gabi huszonöt évvel ezelőtt végzett a szekszárdi Bezerédj István Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskolában. Az azóta eltelt időszakban, érettségi évfordulók alkalmával, többször is találkoztak egymással az osztály egykori tanulói. Jelen alkalommal Balogh Attila, a tisztét a közelmúltban elnyerő igazgató köszöntötte a csapatot.

– Mindig örömmel megyünk vissza régi iskolánkba – jelentette ki Balla Gabi. – Az ódon falak között nosztalgikus érzések kerítenek bennünket hatalmukba. Így vagyok ezzel én is. Kiváló közösségünk volt, ezért is nagyon jól és gyorsan telt el az itteni négy, illetve választási lehetőségként öt év. Egytől negyedik osztályig Bors Márta, majd ötödikben Győrfi Katalin látta el az osztályfőnöki teendőket, mindkét pedagógusunkra jó szívvel emlékszünk. Jóllehet osztályunk egy akkori kezdeményezés révén közgazdasági profillal rendelkezett, mi azért, ahogyan a többiek, csakis Kerinek neveztük intézményünket. Életre szóló, megbízható alapokat kaptunk, nem véletlen, hogy osztálytársaim közül sokan tudtak elhelyezkedni a bankszakmában.

Így tett Balla Gabi is, de már nem Szekszárdon, hanem Budapesten, mert odaköltözött. Húsz év elteltével váltott, jelenleg mint stílustanácsadó és stylist ad például hasznos öltözködési tippeket ügyfeleinek.

– Már fővárosi voltam, de itt laktam Szekszárdon, a Rózsa kollégiumban, onnan jártam a Keribe – emlékezett vissza. – Máig előttem van az a folyosói jövés-menés, a rengeteg vidám diák. Ez feledhetetlen élmény és az is marad.

Borítókép: A huszonöt éves érettségi találkozó résztvevői (első sor, jobbról a második Balla Gabi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában