interjú Kajsza Péterrel

2021.09.26. 07:00

Mindent kipróbált: volt üdítőital-gyártó és katonai zenész is

Kajsza Péter zenél, siklóernyőzik és motorozik. Mindezt munka mellett. Munkája: az álláskeresők segítése, a szekszárdi Újra Dolgozni Tolnában Egyesület elnökeként. De dolgozik egy cédén is, az Utánam srácok! zenekarral. Erre tizenegy saját szerzeményük kerül. Legutóbb Bátaszéken léptek fel.

Wessely Gábor

Aki nyitott, sok mindennel foglalkozó ember, annak sok mindent el is kell engednie. Te hogyan szelektálsz?

– Első természetesen a lányom – mondja Kajsza Péter –, elváltam, de én nevelem. Aztán jön a munka, a megélhetés, majd a kedvtelések, melyek közül most a zene a leghangsúlyosabb. Nemrég Bátaszéken léptünk fel az Utánam srácok! zenekarral, s készítjük az első cédénket. És hogy mi mindent engedtem el, arról hosszan tudnék mesélni…

Röviden?

– Például a pályaválasztás. Először bor és üdítőipari technikusi végzettséget szereztem Palánkon, aztán tanítói diplomát Szekszárdon, aztán elmentem katonazenésznek Kaposvárra. Azt követően Gyönkön dolgoztam a szociális otthonban, mint mentálhigiénés foglalkoztató, s 2006-ban jöttem vissza a megyeszékhelyre, az Újra Dolgozni Tolnában Egyesülethez, amelynek 2008-tól vagyok az elnöke.

Mit csinál ez az egyesület?

– A munkaerőpiacról valami miatt kiszorulókkal foglalkozik, képzéseket szervez, segíti az álláskeresést és a társadalmi esélyegyenlőség megteremtését.

Milyen hatékonysággal?

– Összességében a hozzánk forduló évi nyolcszáz ember harminc százalékának az elhelyezkedését tudtuk megoldani az elmúlt tizenöt év során. A kép vegyes, mert volt olyan év, amikor ötven százalékra felment ez a szám. Nagy fordulat állt be 2017 táján, amikor felpörgött a foglalkoztatás, és alig maradt álláskereső. A pandémia is visszafogta az ügyfeleket, de most megint van forgalom.

Miből működtök?

– Pályázati pénzekből. Ami elég bizonytalan bevételi forrás, emiatt a foglalkoztatotti létszám is ingadozó, öt–tíz közötti.

S ebből a munkából kapcsol ki a zene és más kedvtelések?

– Én így vagyok egész. Így teljes az életem. A siklóernyőzés, a motorozás is hiányzik, ha hosszabb ideig nem jutok hozzá. És a munka is hiányozna. A megyét már felülről is ismerem, motorral meg az egész országot bejártam. Ezek a felnőttkori szenvedélyeim, a zene pedig gyermekkorom óta kísér. Már nyolcévesen zeneiskolába jártam. Az alaphangszerem a kürt, de harsonásként is fellépek. Két testvéremmel és apánkkal alkotjuk a Kajsza Kvartettet. Ez úgy indult, hogy az egykori szekszárdi református lelkész, Szilvássy Géza meghívott bennünket játszani adventi szeretetvendégségekbe. Aztán bővült a repertoárunk, a spirituáléktól a könnyűzenéig terjed. Felléptünk már templomokban, művelődési házakban, szabadtéri rendezvényeken. Komolyan készülünk, hangszerelünk, próbálunk. Soha nem okozunk csalódást a közönségnek.

És az Utánam srácok!?

– Az egy blues-rock banda, mely 2010-től működik. Kizárólag saját szerzeményeket játszunk, van már körülbelül 35 számunk. Évente csak 6–8 fellépést vállalunk, mert mindenkinek vannak családi, munkahelyi kötelezettségei. Nem a zenélésből élünk, de azért jól nyomjuk! Öttagú a formáció. Három gitáros – Brezovszki László, Bakó Gábor, Szőr Gábor –, egy dobos – Szőr Dominik – alkotja, és én, mint énekes, szájharmonikás. Játszottunk már Pesten, Pécsen, a Balatonon és persze Tolna megyében, legtöbbször Szekszárdon és Bátaszéken. Volt egy nulladik cédénk, egy házi kiadás, ami kedvező fogadtatásra talált, s ezen felbuzdulva készül most az első hivatalos lemezünk. A stúdiómunkákat gyakorlatilag befejeztük. Fekete macska blues címmel jön majd ki, tizenegy számmal. Már csak a kiadás, a gyártás várat magára. Szeretnénk, ha a karácsonyfa alá odakerülhetne!

Regényt lehetne írni a Kajsza család történetéről

Kajsza Péter 1979-ben született Szekszárdon. Decsen nőtt fel, sok mindent kipróbált pályakezdő éveiben. Zeneiskolába 1987-től járt, kürtön, szájharmonikán és harsonán játszik. Barátaival 2010-ben alapította az Utánam srácok! zenekart. Emellett a családtagjai alkotta Kajsza Kvartettel is fellép. Az Újra Dolgozni Tolnában Egyesület elnökeként 2008-tól tevékenykedik. Mindemellett 2004-től siklóernyőzik, 2009-től motorozik, és elvált szülőként neveli a nyolcadikos lányát. Bátyja patkolókovács, öccse zenetanár, aki a Karib-tengeren muzsikált egy darabig, luxushajók fedélzetén. Apjuk a Hortobágyon született. A nagyszülőket kuláknak minősítették, munkatáborba kerültek. A nagypapa gyakran emlegetett mondása szerint sok szó esik Auschwitzról meg a málenkij robotról, de arról kevés, ami a Hortobágyon és Recsken történt, ahova nem idegen hatalom, hanem a magyar vitte el és sanyargatta a magyart.

Borítókép: Az Utánam srácok! zenekar legutóbb egy bátaszéki rendezvényen lépett fel, a frontember (középen) Kajsza Péter

Ezek is érdekelhetik