Teleltetés

2021.12.06. 16:20

Jönnek a mínuszok, vigyük védett helyre a citromfát!

Hidegre vált az idő, hajnalonként fagyokra számíthatunk. Aki még eddig nem vitte védett helyre a citromfáját, vagy más citrusait, ne halogassa tovább a teleltetést, mert elpusztul a növénye.

Mauthner Ilona

Csak annyi vizet kapjon, hogy ne száradjon ki Fotó: Shutterstock

Csak annyi vizet kapjon, hogy ne száradjon ki Fotó: Shutterstock

Az utóbbi években a citromfa, a babánfa, a narancsfa, a medditerrán hangulatot idéző örökzöldek egyre népszerűbbek megyénkben is. Egy déli fekvésű udvarban, pincészetek bejáratánál nagyon jól mutatnak a leanderek mellett.

Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a citromot Indiában fedezték fel, ma viszont már Európa déli részein is termesztik. Ezeken a területeken a 3–5 méter magasra megnövő fa egész évben terem.

A perzsák már időszámításunk kezdete előtt is termesztették, arab kereskedők által került Európába, ahol nyolcszáz éve honosodott meg. Ezekből is lehet következtetni arra, hogy nem igazán kedveli a hideget, szóval, ahogy hűvösebbre fordul az időjárás, úgy válnak egyre kedvezőtlenebbé a körülmények a fény- és melegigényes növény számára. A citromfa rendkívül fagyérzékeny, ezért a hazánkban jellemző éghajlati viszonyok mellett szükséges télen védett helyre vinni.

Mivel a citromfa fényigényes, ezért érdemes világos helyet választani a számára. Teleltetés során a fény mellett fontos, hogy a levegő kissé párás legyen, és soha ne süllyedjen a hőmérséklet 10 Celsius-fok alá. Ha nem biztosítjuk ezeket a feltételeket, a növény ledobhatja a teljes levélzetét. Nálunk minden évben megválik a fánk a levele egyharmadától, ettől viszont nem kell megijedni, normális jelenség. Télen csak annyi vizet kapjon, hogy a földje ne száradjon ki.

A citromfát is át kell vizsgálnunk, mielőtt bevisszük védett helyre. Távolítsuk el a beteg, elhalt növényi részeket, érdemes bevitel előtt a portól és egyéb szennyeződésektől megtisztítani a növényt.

Mielőtt elkezdenénk a teleltetést, csökkentsük a tápoldatozást, és az öntözés mennyiségét is, kezdjük el már kint hozzászoktatni a télhez. Én nem szoktam visszavágni a növényt, ezt inkább tavaszra hagyom.

Ezek is érdekelhetik