Az év emlőse

2022.03.07. 16:20

Az egyik legaranyosabb állatra esett a választás

A törpeegeret választotta 2022-ben az év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium, az AM és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével.

TN

Törpeegér (Fotó: Shutterstock)

Fotó: Shutterstock

A Vadonleső Program önkéntesek bevonásával 18 védett növény- és állatfaj elterjedési és veszélyeztetettségi adatait gyűjti 2009 óta. Az év emlőse kezdeményezést 8 éve indították útjára, amelynek apropóján egész éves eseménysorozattal hívják fel a figyelmet a kiválasztott védett vagy fokozottan védett emlősfaj és környezete fontosságára, jellemzőire. A védett törpeegér a legkisebb rágcsálónk, mindössze annyit nyom egy levélmérlegen, mint egy zacskó sütőpor. 

Tudományos neve, a Micromys minutus 10 és 15 centiméter közötti, apró termetére utal, bár ennek is a felét önmagához képest hosszú farka adja. Az egér háta vörhenyes barna, oldala világosabb, amíg hasa egészen fehér. A törpeegér elterjedése és állománya Európában visszaszorulóban van, elsősorban a mezsgyék, vízparti nádasok, a cserjés erdőszélek és a sűrű sövények számának, kiterjedésének csökkenése miatt. Ezért is esett a választás az idei évben erre a kevéssé ismert fajra, a döntés lehetőséget ad arra is, hogy sérülékeny élőhelyeinek védelmére is felhívják a figyelmet. 

Az élőhelyek megőrzése, fenntartása, a búvó sávokkal tagolt mezőgazdaság erősítése, a természetes erdőszerkezet fenntartása, valamint az általános rágcsálóirtók visszaszorítása kiemelten fontos a faj védelme érdekében is. A törpe­egér hazánkban 2012 óta védett állatfaj, pénzben kifejezett értéke 25 ezer forint. 

Bár Magyarország egész területén, a számára alkalmas élőhelyeken előfordul, a természetben ritkán kerül szem elé. Ezt rejtőszínezetén és apró termetén túl sűrű növényzetű élőhelye is magyarázza. A magas növényzetben, a nádasokban, a sövényekben és a bozótos erdőszegélyeken szinte láthatatlan. A sűrű növényzet közé építi művészien kialakított, ökölnyi fűfészkét is, amelyet tavasztól őszig használ. Fürge, szinte akrobatikusan mászik fűszálakon, a bokrok, cserjék legvékonyabb ágain, de a fák törzsén is felszalad és jól úszik. Rendkívül mozgékony farkával nemcsak egyensúlyoz, hanem ügyesen kapaszkodik is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában