Az állatorvos válaszol

2022.03.06. 13:00

Mivel jár kedvencünknél a párzási időszak?

Tavasszal, a párzási időszakban a kutyák élete is felpezsdül, már nemcsak az étel és a gazdával való együttlét, játék, séta érdekli őket, mint általában, hanem figyelmük a másik nem felé terelődik.

B. M.

Képünk illusztráció (Forrás: Shutterstock)

Fotó: Shutterstock

Főleg a kanokra jellemző, hogy ilyenkor, ha tüzelő szuka van a környéken, akkor szinte semmi más nem érdekli őket, ha sikerül elszökniük, akkor akár el is kóborolhatnak – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő (+3630/937-1906) tulajdonosa. 

Az addig szófogadó kutyák gyakran rá se hederítenek a gazda hívására. Ritkán a szukákkal is előfordul, hogy elmennek párt keresni, de az ő helyzetük könnyebb, a kanok akár otthon is felkeresik őket, a szuka gazdájának nem túl nagy örömére, hiszen a tüzelő szuka illata akár több kant is odavonz egyszerre. Egyes kanok akár több napra is eltűnnek és gyakran mindenféle sérüléssel térhetnek haza, amelyek például a kerítések átugrása, vagy alatta átmászás, a verekedések miatt történnek. 

Dr. Jakab Ferenc állatorvos

Ezért nagyon fontos, hogy a kutyáknak érvényes veszettség elleni oltása legyen, mert az otthontól távol lévő kutyák akár rókával is találkozhatnak, az emberre is életveszélyes veszettség pedig a beteg állat nyálával terjed. A veszettségtől eltekintve, a kutyák apróbb sérülései leggyakrabban nem jelentenek gondot, a felületes sebek spontán gyógyulnak, de gyakran nem tudnak maguktól tisztulni (amikor a seb helyzete miatt a váladékok nem tudnak eltávozni). Ilyenkor nem elég a nyalogatás vagy a helyi fertőtlenítés, a seb szakszerű ellátására és általános kezelésre is szükség van, amelyre a legpraktikusabb az állatorvos által beadott, akár több napig is ható antibiotikum-injekció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában